Kim iz Severne Koreje preti da će uništiti Južnu Koreju nuklearnim udarima ako bude isprovociran

Kim iz Severne Koreje preti da će uništiti Južnu Koreju nuklearnim udarima ako bude isprovociran

Severnokorejski lider Kim Džong Un zapretio je da će upotrebiti nuklearno oružje i trajno uništiti Južnu Koreju ako bude isprovociran, javili su državni mediji u petak, nakon što je južnokorejski lider upozorio da će Kimov režim pasti ako pokuša da upotrebi nuklearno oružje.

Razmena takve retorike između rivalskih Koreja nije ništa novo, ali najnoviji komentari dolaze tokom pojačanih animoziteta zbog nedavnog obelodanjivanja nuklearnog objekta od strane Severa i nastavka testiranja raketa. Naredne nedelje, posmatrači kažu da se očekuje da će severnokorejski parlament ustavno proglasiti neprijateljski sistem „dve države“ na Korejskom poluostrvu kako bi zvanično odbacio pomirenje sa Južnom Korejom i kodifikovao nove nacionalne granice.

Tokom posete jedinici snaga za specijalne operacije u sredu, Kim je rekao da će njegova vojska „bez oklevanja upotrebiti sve ofanzivne snage koje poseduje, uključujući nuklearno oružje“, ako Južna Koreja pokuša da upotrebi oružane snage koje zadiru u suverenitet Severne Koreje, prema zvaničnoj severnokorejskoj centralnoj novinskoj agenciji.

„Ako dođe do takve situacije, trajno postojanje Seula i Republike Koreje bilo bi nemoguće“, rekao je Kim koristeći zvanično ime Južne Koreje.

Kimova izjava bila je odgovor na govor južnokorejskog predsednika Ioon Suk Ieola na Danu oružanih snaga njegove zemlje u utorak. Otkrivajući najmoćniji balistički projektil Južne Koreje i drugo oružje koje bi moglo da gađa Severnu Koreju, Jun je rekao da će dan kada Severna Koreja pokuša da upotrebi nuklearno oružje biti kraj Kimove vlade jer će se Kim suočiti sa „odlučnim i neodoljivim odgovorom“ Južne Koreje. Korejsko-američka alijansa.

Kim je odgovorio da Junovo obraćanje u potpunosti odaje njegovu „borbenu drskost“ i pokazuje „bezbednosni nemir i iritantnu psihologiju marionetskih snaga“.

U podrugljivom komentaru, Kim je nazvao Ioona „nenormalnim čovekom“, rekavši da se „marioneta Ioon hvalio ogromnom kontraakcijom vojnih mišića na pragu države koja poseduje nuklearno oružje“.

Otkako je 2022. usvojio eskalirajuću nuklearnu doktrinu, Kim je više puta pretio da će preventivno koristiti nuklearno oružje. Ali mnogi strani eksperti kažu da je još uvek malo verovatno da će on prvo upotrebiti nuklearno oružje jer njegovu vojsku nadmašuju SAD i njene savezničke snage. Južna Koreja i SAD su u julu potpisale smernice za odbranu o integraciji konvencionalnih kapaciteta Južne Koreje sa američkim nuklearnim snagama kako bi se bolje nosili sa napredujućim nuklearnim programom Severne Koreje. Južna Koreja nema nuklearno oružje.

Neprijateljstvo između Koreja je u najgoroj tački u godinama sa Kimovim provokativnim nizom raketnih testova i južnokorejsko-američkim vojnim vežbama koje se intenziviraju u ciklusu grba za zub. Svi kanali komunikacije i programi razmene između rivala ostaju u zastoju od 2019, kada je šira diplomatija SAD i Severne Koreje o okončanju nuklearnog programa Severne Koreje propala.

U januaru je Kim pozvao na prepisivanje ustava Severne Koreje kako bi se eliminisala ideja o mirnom ujedinjenju između ratom podeljenih zemalja i da bi se Jug učvrstio kao „nepromenljivi glavni neprijatelj“.

Takođe je ponovio da njegova zemlja ne priznaje severnu graničnu liniju, zapadnu morsku granicu koju je povukla komanda Ujedinjenih nacija pod vođstvom SAD na kraju Korejskog rata 1950-53. On je pozvao da novi ustav sadrži jasnu definiciju severnih teritorija. Severna Koreja tradicionalno insistira na granici koja zadire duboko u vode koje trenutno kontroliše Južna Koreja.