Nezavisni izborni eksperti priznali dokaze opozicije o nepravilnostima na predsedničkim izborima u Venecueli

Nezavisni izborni eksperti priznali dokaze opozicije o nepravilnostima na predsedničkim izborima u Venecueli

Nezavisna grupa izbornih eksperata, predvođena Centrom Karter, u sredu je legitimizovala opozicione liste glasova kao dokaz poraza predsednika Nikolasa Madura na predsedničkim izborima održanim u Venecueli u julu. Tokom sednice koju je sazvala Organizacija američkih država, stručnjaci su istakli da je sistem elektronskog glasanja funkcionisao, dodajući da vladajuća partija i drugi akteri „znaju istinu“.

Izborne vlasti su proglasile Madura pobednikom nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, ali nisu objavile detaljne rezultate, navodeći da su se suočili s hakerskim napadima na svoju veb stranicu. Opozicija, međutim, obezbedila je podatke sa više od 80% glasačkih mašina i objavila ih na internetu, na što je vlada odgovorila optužbama o falsifikovanju i pokretanjem istrage protiv opozicionih članova.

Dženi Linkoln, vođa misije Karter centra, predstavila je obračunske liste diplomatama, ističući da su posmatrači iz opozicije i vladajuće stranke imali pristup istim informacijama. Ona je naglasila da „posmatrači ne proglašavaju izbore“ i da je to odgovornost izbornih vlasti.

Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja pozvale su venecuelanske izborne vlasti da objave detaljne podatke o glasanju. Ova sednica je sazvana na zahtev nekoliko latinoameričkih država, uključujući Argentinu, Kostariku i Panamu.