Šolc: Putin ne treba da očekuje da zapadna podrška Ukrajini jenjava

Šolc: Putin ne treba da očekuje da zapadna podrška Ukrajini jenjava

Nemački kancelar Olaf Šolc nedavno je izjavio da će Ukrajina dobiti kredit od 50 milijardi dolara koji će biti podržan sredstvima iz zamrznute ruske imovine. Ovo obećanje dolazi uz uverenje da podrška Kijevu od strane zapadnih saveznika neće oslabiti. Šolc je ovo saopštio tokom građanskog dijaloga u gradu Šverinu, ističući da bi ovaj zajam pružio stabilnost Ukrajini i omogućio joj da zadrži podršku u narednom periodu.

Istovremeno, portparol savezne vlade Štefen Hebestrajt je komentarisao glasine o mogućem telefonskom razgovoru između Šolca i ruskog predsednika Putina. Hebestrajt je naglasio da će se kancelar uključiti u ovu komunikaciju kada to bude smatrano prikladnim, ističući da je situacija dinamična i da se može brzo promeniti. Dodatno, podsetio je da je poslednji telefonski poziv između Šolca i Putina bio u decembru 2022. godine.

Prethodno je Die Zeit izvestio da Šolc razmatra opciju telefonskog razgovora sa Putinom pred samit G20 koji je zakazan za novembar 2024. godine. Grupa sedam je odobrila kredit od 50 milijardi dolara za Ukrajinu, koji će biti obezbeđen do kraja 2024. godine, koristeći sredstva iz zamrznute ruske imovine koja se nalazi u evropskim jurisdikcijama. Ovaj američki zajam može biti dopunjen evropskim sredstvima ili nacionalnim prilozima.