Von der Lajen i Starmer ponovo potvrđuju podršku suverenitetu Ukrajine

Von der Lajen i Starmer ponovo potvrđuju podršku suverenitetu Ukrajine

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Velike Britanije Kir Starmer potvrdili su nameru da prodube bilateralno strateško partnerstvo i izrazili nepokolebljivu podršku suverenitetu Ukrajine.

To se navodi u zajedničkom saopštenju, koje su strane usvojile nakon sastanka u Briselu. Kompletan tekst dokumenta objavljen je na sajtu Evropske komisije.

„Predsednik Evropske komisije i premijer Ujedinjenog Kraljevstva sastali su se danas i dogovorili da ojačaju odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije. Oni su se složili o zajedničkim izazovima sa kojima se suočavaju Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući izmenjenu strategiju. „Oni su ponovili svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu Ukrajine“, navodi se u izveštaju.

Dvojica lidera su takođe izrazila nameru da nastave blisku saradnju na rešavanju širih globalnih izazova, uključujući ekonomske prepreke, geopolitičku konkurenciju, neregularnu migraciju, klimatske promene i cene energije. Svi ovi izazovi su zajednički za EU ​​i UK, kao i za vrednosti na kojima su izgrađeni.

Strane su takođe razgovarale o dešavanjima na Bliskom istoku i osudile masovni napad Irana na Izrael. Oni su priznali pravo Izraela na samoodbranu, pozvali sve strane na deeskalaciju tenzija i pronalaženje diplomatskog rešenja.

Ursula fon der Lajen i Kir Starmer istakli su važnost održavanja redovnih samita između EU i UK radi praćenja dinamike bilateralnih odnosa i dogovorili se da se prvi takav samit održi početkom 2025. godine.

Šef britanske vlade je obećao da će izgraditi bliže odnose sa Evropom kako bi buduće generacije mogle da se osvrnu na ono što je kontinent zajedno postigao.