UN osuđuje Izrael zbog proglašenja generalnog sekretara nepoželjnom osobom

UN osuđuje Izrael zbog proglašenja generalnog sekretara nepoželjnom osobom

Ujedinjene nacije su saopštile da je odluka Izraela da generalnog sekretara UN Antonija Gutereša proglasi nepoželjnim još jedan napad Tel Aviva na osoblje UN, prenosi Anadolija.

Portparol UN Stefan Dužarik pozdravio je podršku članova Saveta bezbednosti UN Guterešu na sednici Bliskog istoka i rekao da se to smatra političkom izjavom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

On je istakao da je ova najava više politička nego pravna, ističući da UN ne priznaju primenu koncepta persona non grata na njihovo osoblje. Dužarik je naglasio da Guteres putuje u neku zemlju samo na poziv relevantne zemlje.

Izraelski ministar spoljnih poslova Kac rekao je da je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša proglasio personom non grata u Izraelu i zabranio mu ulazak u zemlju nakon što je Gutereš pozvao na hitnu deeskalaciju na Bliskom istoku.

Kac je naveo da Guteres nije jasno osudio Iran zbog raketnog napada na Izrael, dok je Guteres pozvao na momentalni prekid vatre nakon napada, osuđujući eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.