Pitanje žena u Katoličkoj crkvi i zaređenja izvan fokusa na Sinodu, fokus na odgovorne pozicije

Pitanje žena u Katoličkoj crkvi i zaređenja izvan fokusa na Sinodu, fokus na odgovorne pozicije

Druga faza reformskog projekta pape Franje, otvorena ove srede, u velikoj meri se fokusirala na pitanje povećanja odgovornosti žena u Katoličkoj crkvi, dok je debata o njihovom zaređenju za đakonat, kao i služenje LGBTK+ zajednici, ostala u drugom planu. Tokom otvaranja Sinoda, na kojem učestvuje 368 biskupa i laika, Franjo je apelovao na delegate da se istinski slušaju i izbegnu jednostrano promovisanje svojih interesa.

Ispred Sinoda su se organizovali protesti i inicijative, poput fleš moba sa motom „Ne udaraj limenku, žene mogu biti sveštenici“, ali unutar crkvenih zidina diskusije su se više usmeravale na ulogu žena u upravljanju i odgovornim pozicijama, nego na mogućnost zaređenja. Kardinal Viktor Manuel Fernandez, šef vatikanske doktrine, istakao je da papa Franjo smatra da pitanje ženskog đakonata još nije zrelo za razmatranje, te da je važno prvo istražiti druga pitanja pre nego što se požuri sa donošenjem odluka o mogućem zaređenju žena.

Iako je pitanje rukopoloženja žena za đakone ostalo van agende, rasprava se usmerila na značaj veće uloge žena u upravljanju crkvenim zajednicama, te u bogoslovijama i kanonskim sudovima. Zagovornici zaređenja žena ističu da bi time bile nadoknađene praznine uzrokovane nedostatkom sveštenika, kao i da bi žene dobile više prava, s obzirom na njihov ključni doprinos obrazovanju, nezi bolesnih i prenošenju vere.

Međutim, neki kritičari i dalje veruju da bi zaređenje žena otvorilo put ka daljim, radikalnijim promenama u crkvenoj strukturi, što izaziva otpor tradicionalnijih frakcija. Franjo je i dalje dosledan u svom stavu o očuvanju svešteničke uloge kao isključivo muške, dok se paralelno zalaže za proširenje prostora za uticaj žena u crkvenim poslovima i liderstvu.

Sinodski proces, pokrenut 2021. godine, deo je Franjine vizije inkluzivnije crkve, u kojoj bi obični katolici imali više uloge u odlučivanju. Sinod će trajati tri nedelje, a ključne odluke o ulozi žena u crkvi očekuju se krajem oktobra.