Putin dozvoljava optuženima da izbegnu suđenje ako se prijave u vojsku

Putin dozvoljava optuženima da izbegnu suđenje ako se prijave u vojsku

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakonske mere koje omogućavaju optuženima u krivičnim predmetima da izbegnu krivično gonjenje ako se pridruže vojsci.

Mere, čije su se usvojene verzije pojavile na vladinom vebsajtu u sredu, dolaze pošto su potrebe Rusije za vojnom snagom i dalje velike u sukobu u Ukrajini koji traje više od 2,5 godine.

Ove mere menjaju deo ruskog krivičnog zakona u kojem se navodi da bi osuđenici mogli da budu pušteni ako se prijave u vojsku, i da osumnjičeni čiji su slučajevi pod istragom, ali još nisu na sudu, mogu imati pravo na obustavu svojih slučajeva. Nove mere proširuju ponudu suspenzije na one čiji su slučajevi u fazi suđenja.

Zakon takođe dozvoljava da se kazne ili postupci u potpunosti ponište ako je regrut otpušten zbog godina ili zdravstvenih razloga ili nakon završetka vanrednog stanja. Rusija je uvela vanredno stanje u oktobru 2022, otprilike šest meseci nakon što je poslala trupe u Ukrajinu.

Intenzivne i dugotrajne borbe opteretile su ruske resurse. Putin je u septembru pozvao vojsku da poveća broj svojih vojnika za 180.000, a vladin nacrt budžeta ove nedelje je za vojsku predvideo rekordnih 32,5 odsto njene potrošnje.