Tesla je zabeležila povećanje isporuka u prvom kvartalu, ali i pad akcija

Tesla je zabeležila povećanje isporuka u prvom kvartalu, ali i pad akcija

Finansiranje sa niskim kamatama, ugovori o lizingu, smanjenje cena i besplatno punjenje podstakli su Tesline globalne isporuke u trećem kvartalu, što je prvo povećanje ove godine za proizvođača električnih vozila.

Kompanija iz Austina u Teksasu saopštila je u sredu da je isporučila 462.890 vozila od jula do septembra, uz kredite od čak 1,99 odsto i 299 dolara mesečnog lizinga za model 3, njegovo najjeftinije vozilo. Isporučeno je 435.059 vozila u istom periodu prošle godine.

Brojke za period od jula do septembra bile su nešto veće od procena analitičara od 462.000 za taj period, prema provajderu podataka FactSet.

Međutim, akcije Tesle Inc. su naglo pale u jutarnjem trgovanju, skoro 4%.

Isporuke su bile „dobre i korak u pravom smeru“, napisao je Dan Ajvs iz Vedbuša, ali da će biti pritiska na akcije kompanije jer su se investitori nadali još boljem.

Sve u svemu, ovo je jasno poboljšanje u odnosu na prvu polovinu i verujemo da je dostizanje raspona od 1,8 miliona za godinu i dalje ključno i važno bauk“, rekao je Ajvs.

Tesla se veći deo godine mučio da proda svoju zastarelu liniju modela jer je rast prodaje električnih vozila u SAD i Evropi usporen zbog zabrinutosti oko dometa, cene i mogućnosti naplate na putovanjima.

Pad prodaje početkom godine doveo je do nekada nečuvenih sniženja za ovog proizvođača automobila, smanjivši profitne marže koje vode u industriji. Analitičari su procenili da je prosečna Teslina prodajna cena vozila bila 42.500 dolara za treći kvartal, što je najniža cena u poslednje četiri godine.

Pad prodaje će verovatno smanjiti zaradu u trećem kvartalu kada bude objavljena 23. oktobra.

Teslin pad prodaje dolazi zbog povećanja konkurencije od strane proizvođača automobila koji se bave nasleđem i startap, koji pokušavaju da osvoje tržišni udeo kompanije.

Skoro sva Teslina prodaja dolazi od manjih i jeftinijih modela 3 i I, a kompanija je prodala samo 22.915 svojih skupljih modela koji uključuju Ks i S, kao i novi Cibertruck.

Analitičar Vedbusha Dan Ajvs napisao je u napomeni investitorima u utorak da će prodaja u trećem kvartalu doneti oporavak jer prodaja u Kini nastavi da raste, a cena i potražnja se stabilizuju.“ Dok Kina nastavlja da podgreva priču o potražnji za Teslu sa povoljnim lizingom/finansiranjem uslove i zaostalu potražnju u regionu, uvereni smo da ćemo videti značajan rast u regionu“, napisao je on.

Evropa će nastaviti da bude spora sa makroekonomskim pritiscima, a američka tražnja bi trebalo da se stabilizuje, napisao je Ajvs.

Ali BNP Paribas Ekane je u napomeni investitora rekao da su dugoročna očekivanja tržišta donekle visoka za Teslu. Kompanija je saopštila da njene procene prodaje za 2026. i 2027. „ostaju 10% do 15% ispod ulice, respektivno.

Tesla bi trebalo da predstavi namenski napravljen robotaksi na događaju sledeće nedelje.