Seksualne radnice su teško pogođene epidemijom mipoksa u Kongu, ali kažu da je njihova jedina opcija da nastave da rade

Seksualne radnice su teško pogođene epidemijom mipoksa u Kongu, ali kažu da je njihova jedina opcija da nastave da rade

U Kamitugi, u istočnom Kongu, Sifa Kunguja se oporavila od mipoksa pre četiri meseca, ali kao seksualna radnica suočava se sa izazovima povratka klijenata zbog stigme i straha od virusa. Seksualne radnice, među kojima su mnoge samohrane majke, teže su pogođene epidemijom mipoksa u ovom komercijalnom centru bogatom mineralima. Lekari ističu da se virus prenosi pretežno seksualnim putem, ali i drugim kontaktima kože na kožu. Situacija je alarmantna, a zdravstveni zvaničnici upozoravaju na potrebu za hitnim akcijama radi zaustavljanja širenja virusa.

Seksualne radnice, i pored rizika, nastavljaju sa radom jer nemaju drugog izbora. Industrija seksualnog rada nije ilegalna u Kongu, ali su radnice izložene visokim stopama nasilja, uključujući silovanje i zlostavljanje. Strah od odmazde i moguće pravne posledice sprečavaju ih da potraže medicinsku pomoć, što je posebno problematično tokom vanrednih situacija poput ove epidemije.

Zdravstveni zvaničnici traže oštrije mere, uključujući zatvaranje noćnih klubova i rudnika, kao i nadoknadu seksualnim radnicima za izgubljeni posao. Međutim, neki lokalni zvaničnici smatraju da je odgovornost na samim radnicima da se zaštite.

U Kamitugi, gde se rudari slijevaju na desetine hiljada, ekonomija je usredsređena na rudnike, a seksualna industrija cveta. Seksualni radnici čine značajan deo stanovništva, a organizacije poput Afričkog saveza seksualnih radnika pružaju podršku i zagovaraju za njihova prava.

Mpoks, koji izaziva blage simptome poput groznice i bolova u telu, ali može dovesti do ozbiljnih problema sa kožom, stvara dodatni teret za seksualne radnice. Nedostatak vakcina i informacija otežava borbu protiv virusa, a potreba za edukacijom i pristupom kondomima je ključna.

Zdravstveni stručnjaci naglašavaju važnost informisanja rudara o virusu, s obzirom na nehigijenske uslove u rudnicima. Rudari, koji zarađuju značajne sume novca, često ne shvataju ozbiljnost situacije, što dodatno komplikuje situaciju.