Rute: Podrška Ukrajini košta manje od borbe protiv Rusije

Rute: Podrška Ukrajini košta manje od borbe protiv Rusije

Novi generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, istakao je važnost nastavka podrške Ukrajini zbog manjih troškova ulaganja u tu podršku u poređenju sa potencijalnim troškovima direktnog sukoba sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Rute je izneo svoje stavove tokom prvog medijskog obraćanja u Briselu od stupanja na dužnost. Tokom svog govora, Rute je istakao da je lično posetio nekoliko gradova u Ukrajini, uključujući Odesu, Kijev, Buču, Borođanku i Harkov, gde je svedočio brutalnosti ruske agresije i hrabrosti ukrajinskog naroda u njihovoj borbi za slobodu.

Prema Ruteu, podrška Ukrajini ne samo da predstavlja moralno ispravan korak, već i investiciju u bezbednost Evrope, budući da je nezavisna i demokratska Ukrajina od ključnog značaja za očuvanje mira i stabilnosti na kontinentu.

Rute je naglasio da je cena podrške Ukrajini znatno niža u poređenju sa mogućim posledicama dopuštanja Putinu da sprovodi svoje agresivne ciljeve. On je takođe podsetio da samo zemlje članice NATO-a koje su odobrile slanje dalekometnog oružja Ukrajini mogu dozvoliti svojim vojnicima da koriste to oružje protiv legitimnih ciljeva na teritoriji zemlje agresora.