Kineski i ruski brodovi obalske straže zajedno plove Beringovim morem, kažu SAD

Kineski i ruski brodovi obalske straže zajedno plove Beringovim morem, kažu SAD

Američka obalska straža saopštila je u utorak da je u subotu uočila dva ruska broda i dva kineska kako prolaze kroz Beringovo more, u znak sve veće saradnje između Pekinga i Moskve na Arktiku.

Brodovi kineske i ruske obalske straže primećeni su oko pet milja unutar ruske ekskluzivne ekonomske zone na najsevernijoj lokaciji gde je američka obalska straža videla kineska plovila, navodi se u saopštenju. Beringovo more odvaja Rusiju od Aljaske.

„Ova nedavna aktivnost pokazuje povećano interesovanje naših strateških konkurenata za Arktik“, rekla je u saopštenju kontraadministrator Megan Din, komandant 17. okruga obalske straže.

U julu su ruski i kineski bombarderi prvi put zajedno leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru kod obale Aljaske. Letovi nisu smatrani pretnjom, ali to je bio prvi put da su kineski bombarderi leteli unutar identifikacione zone protivvazdušne odbrane Aljaske i prvi put da su kineski i ruski avioni poleteli iz iste baze u severnoj Rusiji.

Kineska obalska straža je u saopštenju navela da je zajednička patrola sa Rusijom, koja je usledila nakon zajedničke vežbe, trebalo da proverava ribarske brodove kako bi se održao red u severnom Tihom okeanu, u skladu sa UN i međunarodnom konvencijom. Navodi se da su plovila izvela vežbe traganja i spasavanja ilegalnih čamaca koje su pokazale „visoku efikasnost u koordinaciji i saradnji“.

Bliski odnosi između kineske i ruske vojske izazivaju zabrinutost u Vašingtonu, koji je kritikovao Peking zbog podrške ratu Moskve u Ukrajini.