Američki tehnološki gigant otpušta stotine programera iz Rusije i Belorusije usled reorganizacije kancelarija

Američki tehnološki gigant otpušta stotine programera iz Rusije i Belorusije usled reorganizacije kancelarija

Stotine programera softvera koji su napustili Rusiju i Belorusiju 2022. godine da bi nastavili da rade sa ABBYY-om navodno su otpušteni zbog „reorganizacije“ kancelarija u tri evropske zemlje. Osnovan u SSSR-u 1989. godine, ABBYY je pružao usluge poslovnog softvera opisane kao „inteligentna rešenja za automatizaciju“. Nakon što je postao transnacionalan, sedište kompanije je preseljeno u Silicijumsku dolinu.

Kada je u februaru 2022. izbio sukob između Rusije i Ukrajine, kompanija je ponudila ruskim investitorima mogućnost preseljenja u Kipar, Mađarsku ili Srbiju. Međutim, većina tih programera je otpuštena konferencijskim pozivom u ponedeljak. Kompanija je sprovela „poslovnu transformaciju i modernizaciju“, reorganizujući ključne operacije poput odeljenja za istraživanje i razvoj (R&D), izjavio je portparol ABBYY USA.

Prema njihovim rečima, globalna transformacija omogućava kompaniji da ponovo investira u budući rast i ubrza inovacije proizvoda i rešenja za klijente. ABBYY nije precizirao broj otpuštenih ljudi, dok su neki ruski mediji, pozivajući se na anonimne izvore među otpuštenim programerima, naveli da je reč o 200 do 400 ljudi, pri čemu je kiparska kancelarija navodno potpuno eliminisana.

Postoje tvrdnje da su svi zaposleni sa ruskim pasošem otpušteni, a neki bivši zaposleni tvrde da su ih zamenili jeftiniji koderi iz Indije, iako to nije potvrđeno. Ruski poslanik Aleksandar Khinštajn je izrazio zabrinutost zbog diskriminacije Rusa na Zapadu, ističući da bi ova situacija trebalo da bude upozorenje za sve.

Spekulacije bivših zaposlenih sugerišu da su američki investitori možda želeli da kompanija eliminiše sve ruske i beloruske zaposlene, iako postoje izveštaji da su neki uspeli da zadrže posao. Prema osnivačici kompanije za zapošljavanje NEVHR, Kira Kuzmenko, razvoj kompanije ABBYY se istorijski odvijao na ruskom jeziku.

Otpušteni zaposleni su se žalili na društvenim mrežama da u kompaniji nema više ljudi koji su bili zaduženi za održavanje ugovora o uslugama, dok je jedan bivši zaposleni odbacio glasine o mogućoj prodaji posla, tvrdeći da bi to zahtevalo vrednost koju sadašnji menadžment nije prepoznao.

ABBYY je osnovao David Iang 1989. godine, iako na zvaničnoj stranici kompanije nema informacija o njenom poreklu niti prezentacije na ruskom jeziku.