Zelenski: Ukrajina je za pola godine proizvela 25 puta više municije nego cele 2022

Zelenski: Ukrajina je za pola godine proizvela 25 puta više municije nego cele 2022

U susret potpunom ratu i neprekidnim ruskim napadima, Ukrajina je uspela da stvori novu odbrambenu industriju. Samo u prvom polugodištu ove godine, proizvedena je artiljerijska i minobacačka municija u količini 25 puta većoj nego tokom cele 2022. godine.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izneo ovu izjavu na početku Drugog međunarodnog foruma odbrambene industrije (DFNC2).

U veoma teškim uslovima potpunog rata pod stalnim ruskim napadima, Ukrajinci su uspeli da razviju novu odbrambenu industriju. Danas, svako može svedočiti o ovoj novoj sposobnosti Ukrajine. Proizvodnja artiljerijske i minobacačke municije je 25 puta veća samo u prvom delu ove godine u poređenju sa celom 2022. godinom, izjavio je Zelenski.

On je takođe istakao da je Ukrajina uspostavila novu bazu za popravku vojne opreme.

„Ukrajina je osnovala novu bazu za popravku naše opreme, a posebno, prvo borbeno vozilo pešadije Marder je remontovano u Ukrajini i izašlo sa proizvodne trake u junu ove godine. Radimo na tome da Ukrajina može u potpunosti da obezbedi sve što je potrebno za naša borbeno vozilo pešadije Bredli i ostale vrste opreme koje pomažu našim vojnicima da drže liniju fronta i izvršavaju ključne zadatke za čitavu naciju“, dodao je predsednik.

Prema Zelenskom, ovo je samo deo novog odbrambenog kompleksa Ukrajine.

„Dok je pre nekoliko godina ukrajinska odbrambena industrija izgledala, nažalost, bespomoćna, danas je to industrija koja je na putu ka liderstvu, barem u Evropi. Danas su to industrije kojima Ukrajina ponovo može da se ponosi“, rekao je on.

On je zahvalio svim ukrajinskim preduzetnicima i globalnim partnerima koji su odlučili da razviju proizvodnju oružja u Ukrajini.

„Ukrajina garantuje svakom našem partneru da ćemo iskoristiti ovu novu snagu da unapredimo globalnu stabilnost“, istakao je Zelenski.

On je napomenuo da forum okuplja učesnike iz desetina zemalja i stotine odbrambenih kompanija iz celog sveta. Istakao je da će tokom foruma biti postignuti novi sporazumi i potpisani važni dokumenti.

„To su kompanije koje će početi da rade ovde, u Ukrajini. To je lokalizacija proizvodnje u Ukrajini. To je razmena ideja i proširenje našeg zajedničkog iskustva“, zaključio je predsednik.

Kao što je ranije najavljeno, pre godinu dana, 30. septembra 2023, u Kijevu je održan Prvi međunarodni forum odbrambenih industrija (DFNC1). Na tom skupu su se okupili proizvođači tenkova, artiljerije, dronova, municije, programeri inovativnog softvera i nosioci jedinstvenih naprednih tehnologija iz partnerskih zemalja, kao i ukrajinske javne i privatne odbrambene kompanije, uključujući velike korporacije i odbrambeno-tehnološke startape.