Da li je hrana u frižideru i dalje dobra? Kalifornija želi da prekine igru pogađanja

Da li je hrana u frižideru i dalje dobra? Kalifornija želi da prekine igru pogađanja

Kalifornija je donela zakon koji zabranjuje upotrebu etiketa na hrani sa oznakama poput „prodati do“ ili „najbolje do“, kako bi se okončala konfuzija i smanjilo bacanje hrane. Novi zakon, potpisan od strane guvernera Gevina Njusoma, ima za cilj da pomogne potrošačima da jasnije razumeju informacije o rokovima trajanja hrane i da ih spreči da bespotrebno bacaju hranu. Ovaj potez dolazi nakon što je identifikovano da je oko 20% hrane u zemlji bačeno zbog nedovoljno jasnih oznaka datuma na ambalaži.

Kalifornijski zakon uspostavlja nove standarde označavanja hrane, uključujući oznake „Najbolje ako se koristi“ za kvalitet i „Koristi do“ za bezbednost proizvoda. Slični napori na saveznom nivou su zastali, dok Kalifornija pokušava da postavi primer koji bi mogao motivisati kompanije da standardizuju označavanje hrane širom zemlje. Očekuje se da će ovaj zakon stupiti na snagu u julu 2026. godine.

Ovo zakonodavstvo je do sada najkonkretniji korak ka rešavanju problema bacanja hrane u Kaliforniji, gde se godišnje baci oko 6 miliona tona hrane kojoj nije istekao rok trajanja. Dok neki smatraju da bi Kalifornija mogla poslužiti kao model za druge države u SAD-u, ostaje da se vidi da li će ovaj zakon zaista uticati na praksu označavanja hrane širom zemlje.