Društvena odgovornost preduzeća može povećati rezultat kompanije

Društvena odgovornost preduzeća može povećati rezultat kompanije

Mogu li kompanije da rade dobro radeći dobro? Istraživanje u Međunarodnom časopisu za produktivnost i upravljanje kvalitetom koje je razmatralo kompanije koje kotiraju na Teheranskoj berzi (TSE) daje pozitivan odgovor na to pitanje. Istraživači su otkrili da postoji snažna veza između korporativne društvene odgovornosti (CSR) i finansijskog učinka. Oni takođe sugerišu da je upravljanje rizikom važan posrednik ovog efekta.

Nasrin Dadaši i Sejed Saeb sa Islamskog univerziteta Azad, Rašt, Iran, i Ali Majeli sa Univerziteta Stoni Bruk objašnjavaju da je DOP prilično širok pojam koji pokriva etičko ponašanje kompanije i njen doprinos društvu. Obuhvata tri oblasti: ekonomsku, socijalnu i ekološku. DOP, sugerišu, više nije u vezi sa otkucavanjem kutija, zelenim pranjem ili pečatom, i ide ruku pod ruku i sa finansijskim zdravljem kompanije, odražavajući poverenje investitora. Tim je pokazao da su kompanije koje su prihvatile DOP zabeležile značajna poboljšanja.

Ovo je, naglašavaju, samo pola priče. Upravljanje rizikom, posebno upravljanje rizikom preduzeća (ERM), takođe je proizašlo iz rada kao ključni faktor u ukupnoj jednačini. ERM uključuje identifikaciju, procenu i ublažavanje potencijalnih pretnji ciljevima kompanije. To nije ništa novo, ali studija pokazuje da igra važnu ulogu ne samo u unapređenju DOP-a, već i u jačanju pozitivnog uticaja DOP-a na finansijske performanse. DOP više nije samo moralni imperativ. DOP je strateški imperativ.

Tim sugeriše da će integracija CSR-a i ERM-a u osnovne strategije kompanije ne samo izgraditi poverenje i smanjiti jaz u informacijama između kompanije i njenih zainteresovanih strana, već će je i bolje pozicionirati za dugoročni uspeh, finansijski gledano. Iz perspektive investitora, ovi nalazi takođe imaju značajnu težinu. Kada je novac tako često jedina stvar koja se pojavljuje na dnevnom redu investitora, bilo bi dobro da razmotre CSR i ERM investicije, jer se pojavljuju kao dobri pokazatelji budućeg učinka.