Stejt department: Ukrajini nije potrebna dozvola da koristi sopstveno oružje za udar na Rusiju

Stejt department: Ukrajini nije potrebna dozvola da koristi sopstveno oružje za udar na Rusiju

Ukrajina, kao suverena država, može sama da donosi odluke o gađanju ciljeva u Rusiji sopstvenim oružjem, a SAD ne zabranjuju upotrebu oružja američke proizvodnje u pograničnim regionima Ruske Federacije, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Ukrajina dobije dozvolu od Sjedinjenih Država da američkim oružjem udari duboko u Rusiju.

Portparol američke diplomatske službe rekao je da Ukrajini nije potrebno odobrenje SAD da izvrši uzvratne udare na ruske ciljeve, pošto je ona suverena zemlja i može sama da koristi oružje koje je razvila, a kojeg ima mnogo.

S tim u vezi, on je skrenuo pažnju na programe odbrane koje je Ukrajina sprovela u protekloj godini.

Osim toga, naglasio je Miler, SAD ne zabranjuju Oružanim snagama Ukrajine da napadaju ruske ciljeve u blizini granice, odakle ruske trupe pokreću ofanzive.

Stoga, prema njegovim rečima, Ukrajina ima veliki potencijal da se odbrani.

Portparol je podsetio da je prošle nedelje predsednik Bajden najavio skoro 8 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini. „I nastavićemo da ih podržavamo“, uverio je portparol američkog Stejt departmenta.

Ukrajina je više puta pozivala svoje zapadne partnere da dozvole upotrebu zapadnog naoružanja na aerodromima i drugim vojnim ciljevima duboko u Rusiji, odakle se izvode raketni i bombaški napadi na našu zemlju.