Novi impresivni bioskop pomaže vatrogascima da se bolje pripreme za megapožare

Novi impresivni bioskop pomaže vatrogascima da se bolje pripreme za megapožare

Kako se ljeto približava, prijeti opasnost od požara. Ranije ovog meseca, požar koji je van kontrole na severnim plažama Sidneja izgoreo je više od 100 hektara grmlja, preteći obližnjim kućama.

Klimatske promene čine požare većim, toplijim i bržim. Ranije nezamislive katastrofe, kao što su megapožari „Crno leto” u Australiji 2019/2020 i one koje su poharale Maui na Havajima u avgustu 2023, sve su češće.

Vatrogasci stavljaju svoje živote na kocku u borbi protiv ovih požara. Ipak, mnogi nisu smisleno i sveobuhvatno spremni da odgovore na nestalne i ekstremne požare. Ovo povećava njihove šanse da budu povređeni, ili još gore. To takođe može ometati njihovu sposobnost da donose najbolje odluke.

Da bi pomogao u rešavanju ovog problema, iCinema istraživački centar Univerziteta Novog Južnog Velsa napravio je iFire. Ovaj najsavremeniji sistem obuke omogućava vatrogascima i hitnim službama da se virtuelno teleportuju u gorući pejzaž i treniraju za pravu stvar. To bi moglo da promeni način na koji se pripremamo i za druge prirodne katastrofe.

Stopa ekstremnih požara se udvostručila tokom protekle decenije. Ovi požari mogu da se kombinuju sa atmosferom da bi proizveli sopstvene vremenske sisteme, stvarajući više frontova požara. Kako se planeta nastavlja zagrevati, ova situacija će se samo pogoršavati.

Mnoga aktuelna istraživanja su usredsređena na razumevanje ovih pogoršanja opasnosti od požara. Ovo je od vitalnog značaja. Ali podaci i grafikoni ne pripremaju na smislen način vatrogasce za to kako da odgovore na tako ekstremne, neočekivane požare.

„Iskustvena pripremljenost“ je element koji nedostaje.

Pomaže vatrogascima da se pripreme tako što virtuelno iskuse i uvežbaju kako da odgovore na stvarne i buduće ekstremne požare kroz impresivne scenarije. Ovo se može uraditi u velikom, trodimenzionalnom bioskopu ili na pametnom tabletu ili telefonu.

iFire saradnja se zasniva na iCinema-inom nagrađivanom iCasts imerzivnom sistemu obuke za radnike rudnika.

Od kada je razvijen 2008. godine, iCasts je razotkrio i obučio hiljade rudara i planera u simulacijama poznatih pretnji pre nego što odu u podzemlje. Ovo je rezultiralo dramatičnim smanjenjem ozbiljnih povreda na lokacijama australijskih rudnika i mnogim spasenim životima.

iFire ima sličan pristup. Koristi kombinaciju matematičkog modeliranja stvarnih požara koje je obezbedio CSIRO-ov istraživački institut Data61, napredne alate za vizuelizaciju i veštačku inteligenciju (AI) da bi se rekonstruisale impresivne simulacije tri stvarne studije slučaja: požar plantaže borova, požar trave i Bridger-Foothills 2020. požar u Sjedinjenim Državama.

Sistem postavlja vatrogasne ekipe u centar ovih simuliranih požarišta koristeći impresivne filmske scenarije. Posada se oseća kao da je fizički prisutna. Oni mogu da iskuse vatru sa bilo koje tačke gledišta – iz vazduha ili na zemlji – u bilo kom trenutku i interaktivno se bave njom.

Važno je da scenariji nisu statične reprodukcije prošlih događaja. Vatrogasne ekipe i komandiri incidenta mogu prilagoditi varijable kako bi iskusili uticaj promena uslova. Na primer, mogu da promene temperaturu vazduha ili smer vetra i vide kako to utiče na dinamičko ponašanje požara u realnom vremenu.

Ovo im omogućava da bolje sagledaju rizike i uvežbaju donošenje ključnih odluka u pripremi kada su na stvarnom požarištu i pod ogromnim pritiskom da brzo deluju.

iFire je već u rukama onih kojima je potreban. Nedavno je instaliran u Vatrogasnoj i spasilačkoj akademiji hitnih službi NSV-a u Sidneju koristeći trodimenzionalni bioskop od 130 stepeni.

UNSV iCinema Center i Fire and Rescue NSV će koristiti iFire za razvoj modula obuke za reagovanje na prvoj liniji. Ovi moduli će obezbediti simulacije u kojima vatrogasne ekipe vežbaju kako da budu svesne situacije u slučaju nepredvidive požarne situacije. Oni uče kako da donose najbolje odluke u upravljanju požarom koji se razvija.

Ali tim iFire-a radi na izgradnji naprednijeg AI sistema koji uči osnovne i nepredviđene obrasce ponašanja u požaru kako bi stvorio preciznije i detaljnije simulacije ovih nepredvidivih požara.

Ovo će omogućiti komandantima incidenta i vatrogascima da se angažuju sa neočekivanim pretnjama požara i bolje se pripreme da zaštite ljude i imovinu ugrožene od plamena.

Dugoročni cilj je da iFire sistem na kraju omogući vatrogascima na tabletu ili bilo kom drugom pametnom ekranu na bilo kojoj lokaciji da iskuse izgled i osećaj mogućeg budućeg scenarija požara u realnom vremenu. Ovo neće biti toliko impresivno, ali će biti efikasno za upotrebu na terenu kada se upravlja vatrom i poboljšaće taktičke i strateške odgovore.

Iako je iFire specijalno dizajniran za vatrogasce, tehnologija koja stoji iza njega može se podesiti za mnoge svrhe. Na primer, može se koristiti za bolju obuku i pripremu radnika hitne službe za druge prirodne katastrofe kao što su poplave i zemljotresi.