3D štampano podešavanje omogućava brzo i precizno otkrivanje virusa

3D štampano podešavanje omogućava brzo i precizno otkrivanje virusa

Nova metoda za brzo i precizno otkrivanje nanočestica i virusa označava veliki napredak u tehnologiji detekcije virusa, spajajući konfokalnu fluorescentnu mikroskopiju sa mikrofluidnim laminarnim tokom. Za razliku od tradicionalnih PCR metoda, koje su spore, naporne i zahtevaju specijalizovanu opremu, ovaj pristup može brzo da identifikuje pojedinačne čestice virusa na isplativ način koristeći nedavno uveden 3D-štampani mikroskopski pristup, Brick-MIC.

Istraživački rad pod nazivom „Brza i specifična detekcija nanočestica i virusa jedan po jedan korišćenjem mikrofluidnog laminarnog toka i konfokalne fluorescentne mikroskopije“ objavljen je u iScience , a novi pristup 3D štampane mikroskopije Brick-MIC je sažet i detaljno opisan u istraživačkom radu pod naslovom „Detekcija jednog molekula i snimanje u super rezoluciji sa prenosivom i prilagodljivom 3D štampanom mikroskopskom platformom (Brick-MIC)“, objavljeno u Science Advances.

Ova inovacija značajno poboljšava osetljivost i specifičnost u otkrivanju virusa, potencijalno menjajući način na koji pratimo zdravlje i reagujemo na epidemije virusa. Njegov prenosivi dizajn čini ga pogodnim za širu kliničku upotrebu, poboljšavajući odgovore javnog zdravlja u sve složenijem pejzažu virusnih izazova.

U velikom otkriću u tehnologiji otkrivanja virusa, prof. dr Eitan Lerner i dr. kandidata, gospođa Paz Drori sa Hebrejskog univerziteta i njihov tim zajedno sa svojim kolegama u istraživačkoj grupi prof. dr Thorbena Cordesa sa Univerziteta Ludvig-Makimilians u Minhenu i Tehničkog univerziteta Dortmund razvili su novu metodu za brzo i precizno otkrivanje nanočestica i virusi, jedan po jedan.

Ovaj inovativni pristup kombinuje konfokalnu fluorescentnu mikroskopiju sa mikrofluidnim laminarnim tokom, nudeći efikasnu alternativu tradicionalnim metodama.

Trenutna detekcija virusa se često oslanja na lančanu reakciju polimeraze (PCR), koja je tačna koliko može, ali može biti spora, kao i naporna i zahteva specijalizovanu laboratorijsku opremu. Dok testovi zasnovani na antigenima daju brže rezultate, oni su manje osetljivi i manje precizni. Istraživanje prof. Lerner-a rešava ove izazove korišćenjem konfokalne virometrije protoka koja može brzo da otkrije specifične pojedinačne čestice virusa.

Metod kombinuje laminarni tok u mikrofluidnom kanalu sa signalima fluorescencije slobodnih boja i obeleženih antitela, pružajući važan uvid u karakteristike nanočestica.

Istraživači su se udružili sa grupom prof. dr Erana Zahavija sa Izraelskog instituta za biološka istraživanja (IIBR), gde su mogli da rade sa različitim virusima koji uključuju protein SARS-CoV-2 Spike. Tim je zajedno testirao ovu metodu na fluorescentnim perlama i raznim virusima koji su uključivali protein SARS-CoV-2 Spike, demonstrirajući njegovu impresivnu tačnost i specifičnost detekcije.

Ključna karakteristika ovog novog testa je ukorenjena u opciji korišćenja hidrodinamičkog fokusiranja, što u velikoj meri poboljšava osetljivost za otkrivanje virusa u klinički relevantnim koncentracijama. Ova tehnologija je dizajnirana da bude prenosiva i laka za korišćenje, koristeći pristupačno 3D štampano podešavanje Brick-MIC-a, što je čini dostupnom za širu upotrebu u kliničkim okruženjima.

Ovo istraživanje otvara vrata novoj eri brzog i preciznog otkrivanja virusa, koje je usko usklađeno sa principima individualne ciljane zdravstvene zaštite. Omogućavajući brzu i specifičnu identifikaciju virusa i nanočestica, ovaj metod je zamišljen da olakša personalizovano praćenje zdravstvenog stanja na individualnom nivou.

Takvo precizno otkrivanje omogućava zdravstvenim radnicima da prilagode intervencije na osnovu specifičnih potreba pacijenata, osiguravajući da tretmani budu efikasniji i blagovremeniji.