Vaš Google novčanik će uskoro moći da nosi pasoš

Vaš Google novčanik će uskoro moći da nosi pasoš

Google je najavio inovativne funkcije u svom novčaniku, koje će putnicima omogućiti da čuvaju svoj američki pasoš u digitalnom formatu. Kao deo svog plana, kompanija trenutno testira beta verziju mogućnosti kreiranja digitalnog ID-a iz američkog pasoša, što će korisnicima omogućiti da koriste ovaj ID na odabranim TSA kontrolnim tačkama tokom putovanja unutar Sjedinjenih Američkih Država.

Kada funkcija postane dostupna, korisnici će moći da kreiraju svoj digitalni ID putem aplikacije Google novčanik. Proces uključuje skeniranje sigurnosnog čipa sa poleđine pasoša i snimanje selfija radi potvrde identiteta. Google očekuje da će ovaj sistem uštedeti vreme i smanjiti stres prilikom prolaska kroz aerodromske procedure, dok istovremeno naglašava da fizički pasoš i dalje treba nositi.

Google garantuje sigurnost korisničkih podataka, jer će ID propusnice biti šifrovane. Pristup informacijama biće moguć samo nakon autentifikacije putem otiska prsta, PIN-a ili lozinke. Korisnici će imati potpunu kontrolu nad informacijama koje dele prilikom verifikacije identiteta.

Ova novina deo je šireg Google-ovog plana digitalizacije identifikacije, nakon što su prošle godine uvedene mogućnosti za čuvanje drugih državnih identifikacionih dokumenata u novčaniku. Google trenutno pregovara sa partnerima o proširenju upotrebe digitalnih ličnih karata, uključujući njihovu upotrebu prilikom iznajmljivanja automobila.

Pored ovih funkcionalnosti, Google novčanik planira automatski da uvozi karte za javni prevoz iz Gmail potvrda rezervacija i obaveštava korisnike o promenama mesta vezanim za propusnice za ukrcavanje.

Od svog lansiranja pre dve godine, Google novčanik je postao popularan alat za više od 90 zemalja, omogućavajući korisnicima da čuvaju i pristupaju raznim vrstama dokumenata, uključujući platne kartice i karte za događaje.