Japanske akcije padaju nakon što je vladajuća stranka izabrala Išibu za sledećeg premijera

Japanske akcije padaju nakon što je vladajuća stranka izabrala Išibu za sledećeg premijera

Japanski referentni indeks Nikkei 225 pao je skoro 5% rano u ponedeljak nakon što su vladajuće liberalne demokrate u zemlji izabrale Šigerua Išibu, bivšeg ministra odbrane, za sledećeg premijera.

Išiba bi u utorak trebalo da nasledi sadašnjeg premijera Fumija Kišidu, koji je podneo ostavku pošto mu je rejting popularnosti pao. Nakon što je u petak osvojio partijsko glasanje, Išiba je rekao da će uglavnom nastaviti sa Kišidinim pristupom pokušaju da oživi spori ekonomski rast Japana.

Tržišta su Ishibinog glavnog rivala, ministra za ekonomsku bezbednost Sanaea Takaichija, posmatrala kao opciju koja je povoljnija za investitore, kažu analitičari.

Nikkei je pao za 4,4% na 38.062,06 oko sat vremena nakon otvaranja tržišta.

Išiba je izrazio podršku naporima Banke Japana da podigne kamatne stope nakon mnogo godina njihovog održavanja blizu nula procenata. To je pomoglo da se jen poveća u odnosu na američki dolar, a akcije izvoznika su pale, a Toiota Motor Corp. pala je za 6,2% rano u ponedeljak.

Jači jen je nedostatak za japanske kompanije koje ostvaruju veliki udeo u prodaji i profitu u inostranstvu.

Dolar je pao sa preko 146 jena na ispod 143 jena nakon što je glasanje vladajuće stranke završeno kasno u petak. Rano u ponedeljak trgovalo se za 142,65 jena, u odnosu na 142,29.