Izveštaji o pomoći Rusiji potkopavaju kinesku proglašenu neutralnost u ratu u Ukrajini

Izveštaji o pomoći Rusiji potkopavaju kinesku proglašenu neutralnost u ratu u Ukrajini

Stalni izveštaji o pomoći Kine ruskim ratnim naporima potkopavaju pokušaje Pekinga da se predstavi kao neutralni posrednik u ratu u Ukrajini.

Institut za proučavanje rata (ISV) rekao je ovo u novom izveštaju.

Zapadni zvaničnici nastavljaju da ističu napore Narodne Republike Kine (NR Kine) da podrži ruske ratne napore u Ukrajini.

Analitičari su posebno pomenuli članak koji je objavio Tajms, prema kojem su zapadni zvaničnici otkrili da neodređena kineska kompanija šalje niz vojnih dronova u Rusiju na testiranje i eventualnu upotrebu ruskih snaga u Ukrajini.

Prema rečima jednog zapadnog zvaničnika, kineska kompanija je potpisala sporazum sa Rusijom 2023. godine i da postoje „jasni dokazi da kompanije iz NR Kine isporučuju Rusiji smrtonosno oružje za upotrebu u Ukrajini“. Pored toga, zvaničnik je potvrdio izveštaj Rojtersa od 25. septembra o ruskom tajnom programu naoružanja u NRK za razvoj dronova dugog dometa za upotrebu u Ukrajini.

Američki državni sekretar Antoni Blinken izjavio je 27. septembra da otprilike 70 odsto ruskog uvoza mašina alatki i 90 odsto uvoza mikroelektronike dolazi iz NRK i Hong Konga i da Rusija koristi taj uvoz za proizvodnju projektila, raketa, oklopnih vozila i municije.

Blinken je dodao da se akcije Kine ne „sabiraju“ jer Kina govori o želji mira u Ukrajini, ali dozvoljava kineskim kompanijama da preduzmu akcije koje pomažu ruskim ratnim naporima.

„NR Kina je više puta pokušavala da se predstavi kao neutralnog posrednika u ratu u Ukrajini, a stalni izveštaji o pomoći NRK ruskim ratnim naporima potkopavaju ovu tvrdnju“, rekao je ISV.