Najmanje četvoro poginulih u izraelskom napadu na Jemen

Najmanje četvoro poginulih u izraelskom napadu na Jemen

Izrael je započeo napade na jemenski lučki grad Hodejda, ciljajući elektrane i naftne terminale. Izraelske odbrambene snage tvrde da su ovi objekti korišćeni od strane oružane grupe Huti sa sedištem u Jemenu za transport iranskog oružja u region.

Napadi su označeni kao odmazda za nedavne napade na Izrael koje je izveo teroristički režim Huti, koji kontroliše veći deo severozapadnog Jemena. IDF navodi da su mete uključivale elektrane i morsku luku koje su Huti koristili za prenos iranskog oružja, vojne zalihe i naftu.

Lokalni mediji izveštavaju da su štrajkovi pogodili morsku luku Hodejda, kao i manju luku u oblasti Ras Isa. Ministarstvo zdravlja koje vode Huti saopštilo je da su u napadima poginule najmanje četiri osobe, uključujući lučkog radnika i tri elektroinženjera, dok je 29 osoba ranjeno. Napad je prouzrokovao nestanak struje širom grada, praćen velikim stubovima crnog dima koji su se uzdizali sa bombardovanih lokacija.

Huti su intenzivirali svoje napade na Izrael u poslednjih nekoliko dana, koristeći različite projektile. Prošle nedelje tvrdili su da su iskoristili novu hipersoničnu balističku raketu za napad na centralni Izrael. Prema IDF-u, projektil je pao na otvoreno područje i nije prouzrokovao žrtve.

Huti su odigrali ulogu u eskalaciji tenzija na Bliskom istoku, počevši sa napadom na južni Izrael koji je izveo Hamas prošlog oktobra. Hamas je napadao trgovačka plovila povezana sa Izraelom, potapajući nekoliko njih, dok su istovremeno lansirali bespilotne letelice i rakete na zemlju.

Ove aktivnosti su dovele do reakcije koalicije predvođene SAD koja je izvela udare na infrastrukturu Huti i presretala ulazne projektile. Izrael je već u julu izveo obiman napad na Jemen, gađajući oblast Hodejda.