Zelenski: Na sledećem Ramštajnu treba da odlučimo kako da povećamo pritisak na Rusiju

Zelenski: Na sledećem Ramštajnu treba da odlučimo kako da povećamo pritisak na Rusiju

U oktobru Ukrajina i njeni partneri treba da identifikuju zajedničke korake i zajedničku viziju kako povećati pritisak na Rusiju na konferenciji u Ramštajnu, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

„Četrnaest ljudi je danas ranjeno u Zaporožju nakon ruskog udara. Ruševine se raščišćavaju ceo dan. Uspeli smo da izbavimo dve osobe iz ruševina. Bombe su pogodile obične stambene zgrade, obične gradske objekte. Rusi su danas navođenim bombama udarali i po Harkovskoj, Donjeckoj i Sumskoj oblasti. Konkretno, nekoliko stambenih zgrada je oštećeno u Hluhovu. U oblasti Harkov oštećene su stambene zgrade, energetska i medicinska infrastruktura“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, ovo je svakodnevni ruski teror. „Svakodnevno Rusija koristi oko stotinu navođenih bombi protiv Ukrajine. I ovo je stalni podsetnik partnerima koji mogu da pomognu da nam je potrebno više aviona dugog dometa za Ukrajinu, potrebno nam je više protivvazdušne odbrane za Ukrajinu, potrebno nam je više sankcija Rusiji.

„Sada – ove nedelje, u našim raznim razgovorima u Americi – naš stav i argumenti su saslušani što je moguće detaljnije. Tako da više nema pitanja. A timovi – naši i oni naših partnera – već su počeli da se pripremaju za Ramštajn. Za nedelju i po dana, u oktobru, u Ramštajnu, moramo zajedno sa drugim liderima da odlučimo o zajedničkim koracima i zajedničkoj viziji kako da povećamo pritisak na Rusiju za ovaj rat i za mir. Pravedan mir“, naglasio je Zelenski.

Ruska vojska je tokom nedelje protiv Ukrajine upotrebila skoro 900 vazdušnih bombi, više od 300 Šaheda i više od 40 projektila.