Morska prašina identifikuje 1,5 miliona godina najstariji led u blizini Južne Amerike

Morska prašina identifikuje 1,5 miliona godina najstariji led u blizini Južne Amerike

Tokom milijarde godina istorije, klima na Zemlji je prošla kroz značajne promene, sa periodima širenja leda širom planete. Ledeni slojevi, kao dragoceni resurs, omogućavaju nam da rekonstruišemo prošlu klimu kroz geohemijske sastojke, prašinu i krhotine zarobljene u ledu. Više podataka o prošlim klimatskim ciklusima može se dobiti iz analize ledenih jezgara, koje beleže zamene između glacijalnih i međuglacijalnih perioda.

Najstariji neprekidni ledeni rekord sa Antarktika datira unazad 800.000 godina, ali naučnici sada nastoje proširiti ovaj rekord na 1,5 miliona godina. Ovo je važno jer omogućava praćenje klimatskih ciklusa Zemlje sa periodičnošću od ~41.000 godina pre 1,2 miliona godina, sve do ciklusa od ~100.000 godina nakon 700.000 godina.

Istraživanje objavljeno u časopisu Climate of the Past ukazuje na lokaciju Međunarodnog programa otkrića okeana U1537 kao mogući izvor najstarijeg leda na osnovu sadržaja morske prašine. Dr Džesika Ng i njen tim su uporedili morsku prašinu u ledenim jezgrama sa lokacija južnog Atlantskog okeana i Antarktika kako bi utvrdili starost i poreklo te prašine.

Cilj istraživanja je razumevanje tranzicije srednjeg pleistocena i njenih posledica. Prethodni rad je identifikovao potencijalne uzroke, poput erodiranja regolita i glacijalnog hlađenja uzrokovanog tektonskom aktivnošću, ali se zahteva dalje istraživanje kako bi se potvrdili uzroci ovih promena.

Ova studija je značajna jer nam pomaže da bolje razumemo klimatske cikluse i njihov uticaj na Zemlju.