Šest mrtvih od Marburg virusne bolesti u Ruandi

Šest mrtvih od Marburg virusne bolesti u Ruandi

Šest osoba je poginulo u Ruandi u izbijanju virusa Marburg, visoko zarazne hemoragične groznice slične eboli, saopštilo je u subotu ministarstvo zdravlja te zemlje.

Visoko virulentni mikrob izaziva ozbiljnu temperaturu, često praćenu krvarenjem i otkazivanjem organa.

Oko 20 pacijenata se lečilo od ove bolesti, rekao je lokalnim medijima ministar zdravlja Sabin Nsanzimana.

„Oni zaraženi i preminuli su uglavnom zdravstveni radnici“, rekao je on i dodao da se radi na pronalaženju i testiranju onih koji su sa njima bili u kontaktu.

Marburg je deo takozvane porodice filovirusa koja takođe uključuje ebolu, koja je izazvala pustoš u nekoliko prethodnih epidemija u Africi.

Susedna Tanzanija prijavila je slučajeve bolesti 2023. godine, dok je Uganda doživela poslednju epidemiju 2017. Tri zemlje dele porozne granice.

Pretpostavljeni prirodni izvor virusa Marburg je afrički voćni slepi miš, koji nosi patogen, ali se od njega ne razbolijeva.

Virus je dobio ime po nemačkom gradu Marburgu, gde je prvi put identifikovan 1967. godine u laboratoriji u kojoj su radnici bili u kontaktu sa zaraženim zelenim majmunima uvezenim iz Ugande.

Životinje mogu preneti virus primatima u neposrednoj blizini, uključujući ljude, a prenošenje sa čoveka na čoveka se tada dešava kontaktom sa krvlju ili drugim telesnim tečnostima.

Stope smrtnosti u potvrđenim slučajevima kretale su se od 24 do 88 procenata u prethodnim epidemijama, u zavisnosti od soja virusa i načina upravljanja slučajem, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Trenutno ne postoje vakcine ili antivirusni tretmani, ali se procenjuju potencijalni tretmani, uključujući krvne proizvode, imunološke terapije i terapije lekovima, kao i vakcine za rane kandidate.