Bajden: Ubijanje Nasralaha „mera pravde“ za žrtve Hezbolahovog terora

Bajden: Ubijanje Nasralaha „mera pravde“ za žrtve Hezbolahovog terora

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden izjavio je da je izraelski napad u kojem je ubijen lider Hezbolaha, Hasan Nasralah, bio „mera pravde“ za žrtve njegovih četvorodecenijskih terorističkih aktivnosti. Ova izjava usledila je nakon što je Hezbolah potvrdio Nasralahovu smrt u izraelskom vazdušnom napadu u Bejrutu.

Bajden je naveo da je Nasralah bio ključni faktor u otvaranju „severnog fronta“ protiv Izraela nakon masakra koji je Hamas izveo 7. oktobra 2023. godine. On je takođe istakao da je Hezbolah, pod Nasralahovim vođstvom, odgovoran za smrt hiljada Amerikanaca, Izraelaca i Libanaca, uključujući napade na američku ambasadu i kasarne u Bejrutu 1983. godine.

Bela kuća vidi Nasralahovu smrt kao veliki udarac Hezbolahu, dok istovremeno izražava zabrinutost zbog mogućnosti eskalacije sukoba u širi regionalni rat. Bajden je naglasio da SAD i dalje podržavaju primirje i traže diplomatska rešenja kako bi se sprečilo daljnje krvoproliće u Gazi i na severu Izraela.

Istovremeno, Iran je osudio napad, optužujući SAD za saučesništvo sa Izraelom. Iranski predsednik Masud Pezeškijan kritikovao je američku podršku izraelskim operacijama, dok je Stejt department naložio evakuaciju dela osoblja iz ambasade u Bejrutu zbog pogoršane bezbednosne situacije.