Najbolje rangirani Jannik Sinner je „iznenađen“ žalbom VADA-e u njegovom slučaju dopinga

Najbolje rangirani Jannik Sinner je „iznenađen“ žalbom VADA-e u njegovom slučaju dopinga

Najbolje rangirani teniser Janik Siner je izrazio razočaranje nakon što je Svetska antidoping agencija uložila žalbu na odluku koja ga je oslobodila optužbi nakon dva pozitivna testa na droge. VADA je zatražila zabranu od jedne do dve godine za Sinerov doping prekršaj, ali je naznačila da neće retroaktivno primeniti suspenziju, što znači da bi Siner mogao zadržati svoju titulu čak i ako bude proglašen krivim. Sud za sportsku arbitražu u Švajcarskoj će razmatrati ovaj slučaj, a presuda možda neće biti doneta pre nego što Siner krene u odbranu titule na Australijan openu.

Siner je izjavio da je iznenađen žalbom i da su sva prethodna saslušanja bila u njegovu korist. Iako je bio pozitivan na anabolički steroid, objasnio je da je supstanca dospele u njegov organizam kroz masažu fizioterapeuta. VADA je uložila žalbu tvrdeći da je prvobitna odluka bila neispravna i traži period zabrane od jedne do dve godine, ali ne traži diskvalifikaciju prethodnih rezultata.

Siner je izrazio spremnost da sarađuje u žalbenom postupku kako bi ponovno dokazao svoju nevinost. Postupak pred CAS-om bi mogao biti brz ukoliko se obe strane slože, kao što je bio slučaj sa Marijom Šarapovom koja je dobila smanjenu suspenziju nakon žalbe.

Siner je bio pozitivan na Klostebol, anabolički steroid, tokom takmičenja u Indijan Velsu, ali je tvrdio da je supstanca ušla u njegov organizam kroz neadekvatnu upotrebu spreja od strane fizioterapeuta. ITIA je prihvatila njegovo objašnjenje nakon sprovedenih intervjua, ali je odlučila da Siner izgubi novčanu nagradu i poene na rang listi.

Predsednik italijanske teniske federacije je izrazio poverenje u CAS i veruje da će ishod žalbe potvrditi Sinerovu nevinost. Siner je otpustio svoje trenere nakon ovog incidenta.