Ruski diplomata upozorava na opasnost upotrebe nuklearne sile na Generalnoj skupštini UN

Ruski diplomata upozorava na opasnost upotrebe nuklearne sile na Generalnoj skupštini UN

Ruski ministar spoljnih poslova upozorio je na rizike od upotrebe nuklearne sile tokom govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kritikujući zapadne zemlje zbog njihovog uplitanja u sukob u Ukrajini. Njegov govor dolazi nekoliko dana nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio izmene ruske nuklearne doktrine, naglašavajući potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja u odgovoru na pretnje suverenitetu Rusije ili njenih saveznika.

Ova izjava dodatno je povećala napetosti oko mogućih nuklearnih pretnji, koje prate rat u Ukrajini od početka invazije 2022. godine. Putin je ranije stavio ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti, a njegova retorika o nuklearnom oružju u poslednje vreme postaje sve oštrija.

Zapadne sile, uključujući SAD i Evropsku uniju, osudile su Putinove izjave kao neodgovorne, dok Ukrajina nastavlja da traži podršku za napade na rusku teritoriju. Iako je Bajdenova administracija najavila dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, ta pomoć ne uključuje oružje dugog dometa, niti dopuštenje za napade na rusku teritoriju.

Konflikt u Ukrajini, koji traje više od dve i po godine, eskalira, s ruskim napredovanjem na istoku i ukrajinskim kontranapadima na rusku teritoriju, uključujući nedavni upad u pogranične regione Rusije.