Kometa Cučinšan-ATLAS na putu blizu Sunca: Očekuje se spektakularan vatromet u oktobru ako preživi

Kometa Cučinšan-ATLAS na putu blizu Sunca: Očekuje se spektakularan vatromet u oktobru ako preživi

Astronomi se pripremaju za uzbudljiv astronomski događaj, jer se kometa Cučinšan-ATLAS očekuje da u petak prođe opasno blizu Sunca. Ovaj susret bi mogao da izazove drastične promene na kometi, uključujući mogućnost gubitka njenog repa ili čak raspadanja, ukoliko se ne odupre silama sunčeve gravitacije.

Kometa, koja je naziv dobila po kineskoj opservatoriji i južnoafričkom astronomskom programu koji su je otkrili 2023. godine, putuje kroz Sunčev sistem milionima godina, formirajući se na udaljenosti do 400.000 puta većoj od razdaljine između Zemlje i Sunca. Tokom svoje putanje, ova kometa je skupila led i kamenje, i sada se približava našem Suncu s ciljem da stvori spektakl na nebu.

Prema predviđanjima, Cučinšan-ATLAS će najbliže prići Suncu u petak uveče, a od 13. oktobra biće vidljiva i na severnoj hemisferi. Astronomi naglašavaju da će kometa, ako preživi ovu fazu svog putovanja, biti „vidljiva golim okom“ i da će „skočiti u oči“ svakog dana, posebno u pravcu zalaska sunca.

Kada se komete približavaju Suncu, njihov led se topi, oslobađajući dugačke repove prašine i gasova koji reflektuju sunčevu svetlost. Ovaj karakterističan rep nije samo vizuelni fenomen; on je i znak da kometa degeneriše. Ako se Cučinšan-ATLAS previše približi Suncu, može doći do njenog raspadanja, a kako se stjenoviti grozd možda ne odupre silama sunčeve gravitacije, astronomi upozoravaju da je „katastrofa uvek moguća“.

Dobra vest je da, prema procenama, kometa ima prilično masivno jezgro, što znači da postoje dobre šanse da će preživeti svoj prolaz pored Sunca. Iako su inicijalne prognoze o njenoj svetlosti revidirane naniže, astronomi veruju da će Cučinšan-ATLAS i dalje biti „sjajna kometa“ koja će pružiti nezaboravan spektakl.

Kao deo svog putovanja, kometa će prolaziti kroz različite gravitacione uticaje drugih nebeskih objekata, a gubitak težine izazvan sunčevim zracima dodatno će uticati na njen budući kurs. Prema modelima Instituta za nebesku mehaniku Pariske opservatorije, postoji mogućnost da će kometa biti „izbačena iz Sunčevog sistema“ i izgubljena među zvezdama.

Budućnost Cučinšan-ATLAS zavisiće i od susreta sa drugim nebeskim telima dok putuje kroz Oortov oblak, hladni pojas sićušnih objekata koji se teoretiše da postoje na udaljenom kraju Sunčevog sistema. Ukoliko prođe blizu objekta koji može da utiče na njen put, postoji šansa da se vrati u Sunčev sistem.

Kako se bliži trenutak kada će kometa postati vidljiva iz severne hemisfere, astronomi se nadaju da će se vremenski uslovi poklopiti kako bi ljubitelji astronomije mogli da uživaju u ovom jedinstvenom nebeskom spektaklu. U međuvremenu, kako se kometa priprema za svoj dramatičan susret sa Suncem, naučnici će pomno pratiti njen put i analizirati sve promene koje se dešavaju tokom ovog uzbudljivog astronomskog događaja.