Fosili otkrivaju pravo poreklo najstarijeg nadgrobnog spomenika u SAD

Fosili otkrivaju pravo poreklo najstarijeg nadgrobnog spomenika u SAD

U Džejmstaunu u Virdžiniji – prvom stalnom engleskom naselju u Americi – postoji prepoznatljiv crni nadgrobni spomenik za koji se smatra da obeležava mesto odmora viteza. Sada, istraživači misle da su otkrili odakle dolazi kamen.

Dok se kameni marker u istorijskim dokumentima opisuje kao „mermer“, u to vreme ovaj termin se često primenjivao na bilo koju vrstu stene koja se mogla polirati. Potičući iz 1627. godine, mineralna ploča je zapravo krečnjak.

Istraživački tim, sa Dikinson koledža u Pensilvaniji i Kalifornijskog geološkog zavoda, pogledao je sićušne školjke jednoćelijskih organizama ugrađene u sedimentnu stenu kako bi pomogao u postavljanju njenog izvora, koristeći mikrofosile da bi utvrdio da potiče iz Belgije.

„Bogati kolonisti u regionu Tidevater u zalivu Chesapeake u to su vreme preferencijalno birali crni ‘mermer’ za svoje nadgrobne spomenike koji je zapravo bio uglačan, sitnozrnasti, crni krečnjak“, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

„Komični viteški nadgrobni spomenik u Džejmstaunu je jedan takav kamen. Cilj ovog projekta je bio da se utvrdi izvor ovog kamena kako bi se lakše razumeli trgovački putevi u ovom trenutku.“

Malo je verovatno da su engleski doseljenici Džejmstauna imali alate ili veštine da naprave nadgrobne spomenike ove prirode, što sugeriše da bi visoko uglačani ornament bio uvezen.

Analiza fragmenata nadgrobnih spomenika otkrila je fosilizirane ostatke raznolike grupe granatiranih protista zvanih foraminiferanci, uključujući vrste Omphalotis minima, Paraarchaediscus angulatus i Paraarchaediscus concavus, i još po jedan od Endothira, Omphalotis su identifikovani do gena Globoenda. nivo vrste.

Kombinacija mikrofosila koji se istovremeno pojavljuju isključila je Severnu Ameriku kao poreklo krečnjačke ploče, ukazujući umesto toga na mesto iznad Atlantika, najverovatnije negde poput Irske u Belgiji.

S obzirom na to da su slični kolonijalni nadgrobni spomenici oko zaliva Chesapeake ranije bili poreklom iz Belgije, i činjenica da je evropska zemlja bila dobro uspostavljena kao centar za izvoz crnog ‘mermera’ još od rimskih vremena, istraživači su bili uvereni da je zanatlija u ovom regionu imala izradio grobno obeležje.

Još u srednjem veku, pripadnici bogate više klase u Engleskoj obeležavali su svoje mrtve koristeći ove skupe nadgrobne spomenike, nešto za šta bi doseljenici Džejmstauna znali.

„Nismo ni shvatali da kolonisti naručuju nadgrobne spomenike od crnog mermera iz Belgije kao što mi naručujemo predmete od Amazona, samo mnogo sporije“, rekao je prvi autor i geonaučnik Markus Ki sa Dikinson koledža za Sandee Oster na Phis.org.

Zbog svoje starosti i istaknutog položaja u lokalnoj crkvi, stručnjaci su dugo mislili da grob pripada vitezu ser Džordžu Jerdliju, koji je stigao u Džejmstaun 1610. godine. Verovatno je on naručio nadgrobni spomenik kao znak svog statusa i bogatstva.

Iako studija nije bila fokusirana na vlasnika nadgrobnog spomenika, činjenica da je kamen dopremljen iz Belgije dodatno potvrđuje hipotezu da je grob pripadao Jardliju, koji je želeo da prati modu svoje domovine.

„Nadamo se da će rezultati ove studije pomoći u preciziranju geografije i vremena severnoatlantskih trgovačkih ruta iz sedamnaestog veka između kontinentalne Evrope (posebno Belgije), Engleske i kolonijalne Virdžinije“, pišu istraživači.

Istraživanje je objavljeno u Međunarodnom časopisu za istorijsku arheologiju.