Kina i Brazil upozoravaju na nuklearne pretnje Ukrajini

Kina i Brazil upozoravaju na nuklearne pretnje Ukrajini

Kina i Brazil su zajedno izdale saopštenje upozoravajući na moguće pretnje korišćenja nuklearnog oružja protiv Ukrajine. Ovo saopštenje je objavljeno tokom visokog nivoa Generalne skupštine UN-a. Uz KInu i Brazil, pridružilo se još 10 zemalja, među kojima su Južna Afrika, Turska, Indonezija, Alžir, Bolivija, Kolumbija, Egipat, Kazahstan, Kenija i Zambija. U saopštenju se ističe važnost uzdržavanja od upotrebe oružja za masovno uništenje, posebno nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja. Takođe, naglašeno je da civilna infrastruktura, uključujući nuklearne objekte i energetske postrojenja, ne bi smela biti meta vojnih napada.

Potpisnici saopštenja su istakli važnost pronalaženja trajnog i sveobuhvatnog rešenja konflikta putem diplomatije i političkih sredstava u skladu sa Poveljom UN-a. Iako se Rusija direktno ne pominje u saopštenju, upozorenja su usmerena na nedavne izjave ruskog lidera Vladimira Putina o korišćenju nuklearnog oružja protiv nenuklearnih zemalja.

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, je upozorio na planove Rusije da napadne ukrajinske nuklearne elektrane tokom svojih govora u Savetu bezbednosti UN-a i Generalnoj skupštini. Kina, Brazil i druge zemlje Globalnog juga su formirale platformu „Prijatelji mira“ kako bi doprinele mirnom rešavanju ukrajinske krize.