Ukrajina: 180 borbenih sukoba, situacija najteža u oblasti Pokrovsk

Ukrajina: 180 borbenih sukoba, situacija najteža u oblasti Pokrovsk

Ukrajinske odbrambene snage su se suočile sa 180 borbenih okršaja sa ruskim snagama tokom poslednjih 24 sata, pri čemu su odbile 48 neprijateljskih napada samo u oblasti Pokrovsk. Informaciju je saopštio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Prema jutarnjem ažuriranju, ruske snage su izvele šest raketnih udara na položaje ukrajinskih jedinica i naseljena područja, koristeći devet projektila. Takođe su izvršili 74 vazdušna udara sa 118 klizećih bombi, kao i 5.081 minobacački i artiljerijski udar.

Napadi ruskih vazdušnih snaga bili su usmereni na područja Prohres, Iastrubshchina, Komarivka, Studenok, Meliachikha, Bilovodi, Khodine, Buniakine, Bashkirivka, Kharkiv, Sinkivka, Kucherivka, Kupiansk Vuzlovii, Kivsharivka, Tverdokhlibove, Nove, Serebrianka, Novomarkovi, Druzhba, Kostarkove, Druzhba Iantinivka, Berestok, Hirnik, Trudove, Bohoiavlenka, Novodarivka, Zelene Pole, Lobkove, Novotimofiivka, Fedorivka, Temirivka, Jasna Poliana i Herson.

Ukrajinske vazduhoplovne snage i artiljerijske jedinice izvele su šest napada na ruske grupe ljudstva i protivvazdušne sisteme, uništivši dva komandna mesta i pogodili dva artiljerijska sistema.

Na različitim osovinama fronta, dogodili su se napadi i odbrane. Ukrajinske snage su se suočile sa neprijateljskim napadima u oblastima Vovčansk i Tihe duž ose Harkova, dok su se borile protiv 19 ruskih napada duž osovine Kupijanska. Neprijatelj je takođe napao 16 puta duž Limanske osovine, fokusirajući se na Hrekovku, Makijevku, Nevske, Zarične, Torske i Novosadove.

U oblastima Kramatorsk, Torecka, Pokrovsk, Kurahovska, Vremivka, Orihovska i Huljaipolska, kao i Pridnjeprovije, situacija je bila napeta sa serijom napada i odbrana. Neprijateljske snage su izvele napade na različitim tačkama fronta, dok su ukrajinske snage uspešno odbranile svoje položaje i pružile otpor.

Na granici sa Rusijom u Černigovskoj i Sumskoj oblasti, neprijateljska artiljerija i avijacija su aktivne, gađajući ukrajinska naselja. Ukrajinske snage su takođe započele napad na oblast Kursk.

Prema navodima Generalštaba, ruske snage su pretrpele značajne gubitke tokom prethodnog dana, uključujući ljudstvo, tenkove, borbena vozila, artiljerijske sisteme, bacače raketa, bespilotne letelice i specijalizovanu opremu.