Borel odgovara na tvrdnje o nedovoljnoj podršci EU Ukrajini

Borel odgovara na tvrdnje o nedovoljnoj podršci EU Ukrajini

Visoki predstavnik EU Žozep Borel odgovorio je na tvrdnje, izrečene tokom predsedničke izborne kampanje u SAD, o nedovoljnom doprinosu Evrope pomoći Ukrajini da odbije rusku agresiju.

On je to izjavio u Njujorku, tokom govora na sastanku pod pokroviteljstvom Saveta za spoljne poslove na marginama Generalne skupštine UN.

„Prvi put (na početku invazije – prim. aut.) dajemo vojnu pomoć Ukrajini. Verujte mi, nije zanemarljiva. Slušao sam pre neki dan, jednog od kandidata Sjedinjenih Država kako govori: „ Evropljani ne rade svoj deo posla, ako saberem sve što mi radimo za Ukrajinu – u vojnom, ekonomskom, finansijskom smislu – to je više od 130 milijardi evra je manji, ali i dalje iznosi 45 milijardi evra, što svakako nije zanemarljivo, bez Sjedinjenih Država, Ukrajina ne bi mogla da se odupre, ali [podrška Evropske unije] nije zanemarljiva, 45 milijardi evra za vojnu podršku. primetio je Žozep Borel.

On je naglasio da je u političkoj dimenziji EU dodelila Ukrajini status države kandidata i perspektivu članstva u EU, što je, prema Borelu, bilo „nezamislivo” pre početka ruskog rata punih razmera. Upravo sada, EU pruža Ukrajini kolosalnu podršku „primeći 5 miliona izbeglica“.

Istovremeno, prema rečima visokog predstavnika EU, rat u Ukrajini ostaje asimetričan.

Žozep Borel je podsetio da je pre rata Rusija bila prva četvrta zemlja u svetu po izdacima za odbranu, dok je Ukrajina bila na 37. mestu. Ova neravnoteža postoji i danas, ali je nivelirana naporima ukrajinskih branilaca.

„Ali bio sam u Kijevu. Bio sam u fabrici dronova u podzemnom [nivou] zgrade. Vidio sam te ljude kako izmišljaju i prave 500 dronova dnevno. Oni su kao mala pica. Mogu da lete okolo. 50 kilometara mogu da prenesu eksploziv od 3 kilograma. Koštaju oko 500 evra. Zahvaljujući ovom novom naoružanju, oni su se oduprli.

On je napomenuo da se ne slaže sa ograničenjima upotrebe zapadnog oružja protiv legitimnih ciljeva unutar Rusije jer Rusi napadaju Ukrajinu sa svoje teritorije. Ali Ukrajinci su naučili da proizvode sopstvene rakete koje mogu da pogode ciljeve na dometu do 500 km, pa čak i do 1.000 km. Te rakete su nedavno uništile veliko skladište municije u Rusiji, izazvavši, kako je Borrel rekao, „neverovatnu eksploziju, 3,0 stepena po Rihterovoj skali“. Ovaj udar Ukrajinaca spasao je mnoge živote, primetio je on.

„Mislim da moramo više i brže da podržimo Ukrajinu. Moramo da uspostavimo vojni balans, jer Putin neće seći za pregovarački sto osim ako ne veruje da gubi. Moramo Ukrajini dati ekonomsku i stratešku moć u ispred Rusije i neka odluče šta je to prihvatljivo ili ne, ali mi moramo da ih podržimo, jer će bez nas, bez vas i nas, Ukrajina morati da se preda za par nedelja snažno zavise od naše podrške“, istakao je visoki predstavnik EU.

Kako je ranije saopšteno, u Njujorku je u toku 79. zasedanje Generalne skupštine UN. Od 24. do 28. i 30. septembra održavaju se opšte debate na visokom nivou.