Sudija Vrhovnog suda Brazila postavlja uslove za povratak platforme X u Brazil

Sudija Vrhovnog suda Brazila postavlja uslove za povratak platforme X u Brazil

Sudija Vrhovnog suda Brazila, Aleksandar de Moraes, doneo je odluku koja postavlja uslove za ponovno uspostavljanje društvene medijske platforme X Elona Maska u zemlji, nakon što je platforma ispunila zahteve suda, uključujući imenovanje zakonskog zastupnika. Ova odluka dolazi nakon meseci sukoba između sudije i Maskovog X-a zbog pitanja slobode govora, ekstremno desnih naloga i dezinformacija.

U skladu sa novom presudom, uslov za povratak X-a u Brazil je da Starlink, satelitski internet provajder povezan sa Maskom, povuče svoje pravne žalbe. De Moraes je takođe naložio da se imovina Starlinka koristi za plaćanje kazni X-a, dok je istovremeno pokrenuo novčanu kaznu od 10 miliona brazilskih reala. Stručnjaci su otkrili da je X privremeno preusmerio korisnike preko servera Cloudflare kako bi ponovo bio dostupan u Brazilu.

De Moraes je prihvatio novog zakonskog zastupnika kompanije, ali je istovremeno kaznio X zbog nepoštovanja ranijih odluka. Nedostatak zakonskog zastupnika bio je ključni razlog za suspenziju X-a krajem avgusta. Mask i njegovi pristalice su kritikovali de Moraesa, dok su ga kolege podržale u odluci o suspenziji X-a širom zemlje.

X je nedavno dostavio dokumentaciju de Moraesu, tvrdeći da su ispunili sve zahteve suda i tražeći ponovno aktiviranje u Brazilu. Ova promena kursa dolazi nakon što je kompanija ranije najavila povlačenje brazilskog osoblja iz zemlje. Brazil ostaje jedna od zemalja sa restriktivnijim pravilima o govoru u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

U saopštenju, X je istakao svoju posvećenost zaštiti slobode govora u skladu sa zakonom, naglašavajući važnost prava korisnika u Brazilu. Dok se sukob sa sudijom nastavlja, pitanja slobode izražavanja i cenzure ostaju u fokusu, dok X nastavlja da brani svoje stavove putem pravnih procesa.