Ćuta: Vučić sanja litijum, zapeo da se kopa kao da ga jure demoni

Ćuta: Vučić sanja litijum, zapeo da se kopa kao da ga jure demoni

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je u Danu uživo da se vlast plaši naroda i da rade na tome da ta energija pobune i bunta koja postoji protiv iskopavanja litijuma bude zaustavljena. 

Jovanović Ćuta navodi da ne postoji stvar koja je predviđena zakonom, a i da nije, koju „ekipa koja vodi ovu državu neće uprljati, izvrnuti ruglu i prekršiti“.

Podseća i da je opozicija 10. septembra podnela zahtev za održavanje sednice o zabrani iskopavanja litijuma.

„Tek devet dana kasnije, vlast, to jest većina, podnosi zahtev za sednicu na kojoj se raspravlja o rebalansu. Imali smo 10. septembra i kolegijom, tu je bila i Brnabić gde je po njihovoj odluci dogovoreno da se ide prvo u rebalans i da će nakon toga biti rasprava o litijumu i boru.“

Ono što je najstrašnije, ističe, što vidimo izvrgavanje opozicije objašnjenjima da ista opstruira i produžava sednicu o rebalansu zato što beži od teme litijuma.

„A ko pametan može da poveruje u to? Mi tu sednicu tražimo dve i po godine, a oni izbegavaju da se o tome razgovara u Skupštini, nakon što su pokrali potpise 38.000 građana. Znači, imate posla i sa lopovima i lažovima. Nije džaba ona narodna poslovica – ko laže taj i krade“, smatra.

Poslanik navodi i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić za akademike koji se protive iskopavanju litijuma kaže da su „imbecili, neprijateljski“ i dodaje:

„On je najpismeniji, on je najbolji student prava“.

Smatra i da se vlasti plaše naroda i da rade na tome da ta energija pobune i bunta koja postoji protiv iskopavanja litijuma bude zaustavljena.

„O tome će se raspravljati na sednici i ima da raspravljamo o tome kao bele lale. To niko nemoj da sumnja“, dodaje.

Govoreći o tome kako se sednice Skupštine sazivaju vanredno, Ćuta navodi kako „Srbija liči na očerupanu kokošku jer je na delu čerupanje“.

„Prirodno stanje, sedište i stanište ekipe koju vodi ovu državu je Dedinje. Kada pogledate samo njihovu imovinu, videćete da imate posla s milionerima“, ističe.

Smatra da Predlog zakona o iskopavanju litijuma i bora neće biti usvojen u Skupštini jer o tome odlučuje većina, a ta većina su, kako kaže, „najveći promoteri Rio Tinta“.

„Imate ovog Vučića koji je zapeo da se kopa litijum kao da ga jure demoni. I ide i priča da mora da se kopa litijum. Čovek sanja litijum, pri tome, ima podršku najvećih svetskih sila. A ljude koji su protiv ovog projekta proglašava izdajnicima, hapsi…“, zaključuje.