Vučić: Putinova izjava o nuklearnoj doktrini privukla veliku pažnju u UN

Vučić: Putinova izjava o nuklearnoj doktrini privukla veliku pažnju u UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja izazvala značajnu pažnju tokom sednice Saveta bezbednosti UN. Putin je istakao da Rusija zadržava pravo da koristi nuklearno oružje u slučaju agresije, čak i u slučaju napada konvencionalnim oružjem, ako ugrozi vitalne interese države.

Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da je ova tema pobudila interes, ali da je veštačka inteligencija i trka sa Kinom trenutno u centru pažnje. Takođe je naglasio da je Bliski istok glavno pitanje u Njujorku, dok je pitanje rata u Ukrajini postalo manje prioritetno među američkim građanima.

Predsednik je predvideo da će sukob u Ukrajini najverovatnije završiti stabilizacijom na „dostignutim linijama“, slično korejskom scenariju, što bi moglo dovesti do dugotrajnih borbi bez brzih rešenja. Takođe je istakao da Srbija mora ostati racionalna i fokusirana na napredak i privlačenje novih investicija, uprkos složenoj međunarodnoj situaciji.