Ključni partijski izbori odrediće novog premijera Japana

Ključni partijski izbori odrediće novog premijera Japana

Ključni partijski izbori u Japanu zakazani za petak predstavljaju odlučujući trenutak za izbor novog premijera zemlje. Glasanje unutar vladajuće Liberalno-demokratske partije ne samo da će odrediti novog lidera stranke, već će i imati direktnu posledicu na izbor novog premijera, budući da će trenutno rukovodstvo podneti ostavku u utorak.

Sadašnji premijer Fumio Kišida suočava se sa optužbama korupcije, što je dovelo do potrebe da njegova stranka pronađe novog lidera kako bi povratila poverenje javnosti. Devet poslanika, uključujući i dve žene, takmiče se za ovu poziciju.

Proces glasanja je ograničen na poslanike LDP-a i oko milion članova stranke, što čini svega 1% biračkog tela. Ovaj put, prekid podrške moćnih frakcija nakon nedavnih korupcionaških skandala može rezultirati promenom u načinu na koji se donose odluke unutar stranke.

Postoji zabrinutost da bi ukidanje podrške frakcija moglo dovesti do političke nestabilnosti i povratka u period ranog 2000-ih, kada je bilo čestih promena u rukovodstvu, što bi moglo ometati dugoročno postavljanje političkih ciljeva i izgradnju međunarodnih odnosa.

Više od 50 zemalja će imati izbore 2024. godine, dok se trenutno zakulisno nadmeću ključni članovi stranke. Šigeru Išiba, bivši ministar odbrane, je u centru pažnje u medijskim istraživanjima, dok ga prate Šinđiro Koizumi, ministar zaštite životne sredine i sin bivšeg premijera Džuničira Koizumija, kao i Sanae Takaiči, ministar za ekonomsku bezbednost i konzervativac koji je bio protivnik Kišide na izborima 2021. godine.

Stručnjaci predviđaju da će dva od ova tri kandidata najverovatnije ući u drugi krug. Ukoliko jedna od žena, ili Takaiči ili ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava, pobedi, postaće prva žena premijerka Japana.

U utorak će Kišida i njegovi ministri podneti ostavke, a novi lider će, nakon odobrenja parlamenta, formirati novi kabinet. Dok se glavna opozicija, Ustavno-demokratska partija Japana, bori da iskoristi trenutni politički trenutak, liberalno orijentisana stranka se suočava sa izazovima unutar vlastitih redova.