Teme izraelsko-palestinskog sukoba i situacije u Libanu u fokusu Generalne skupštine UN

Teme izraelsko-palestinskog sukoba i situacije u Libanu u fokusu Generalne skupštine UN

Na sednici Generalne skupštine UN ove nedelje, razmatrane su teme izraelskog sukoba sa Hamasom i situacije u Libanu. Mahmud Abas, lider palestinskih vlasti, istakao je potrebu za nezavisnom palestinskom državom i kritikovao Izrael zbog uništavanja Gaze. S druge strane, Izrael tvrdi da su vojne akcije bile neophodne za odbranu. Libanonski ministar spoljnih poslova upozorio je na opasnost od daljeg nasilja na granici zemlje.

Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, treba da se obrati Generalnoj skupštini u petak. Haitijev predsednik podržao je mirovnu misiju UN za suzbijanje nasilja bandi. Kenijski predsednik istakao je posvećenost međunarodnom miru i učešće zemlje u mirovnim misijama UN.

Svetski lideri podržali su akciju protiv otpornosti na antimikrobne lekove, dok su Sjedinjene Države i Argentina pozvale na poštovanje izbornih rezultata u Venecueli. Trojica lidera klimatskih pregovora apelovala su na jačanje napora u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Generalna skupština je bila poprište protesta uoči govora Benjamina Netanjahua. U međuvremenu, Severna Koreja je već 16 godina uključena u nuklearne pregovore.