Orke u Humbolt struji: Zagonetne predatore viđene kako love neočekivani plen

Orke u Humbolt struji: Zagonetne predatore viđene kako love neočekivani plen

U Humbolt struji, uz obale Čilea, naučnici su nedavno svedočili nesvakidašnjem prizoru – mahuna orki (Orcinus orca) lovi tamne delfine (Lagenorhinchus obscurus), što predstavlja prvi zabeleženi slučaj ovakvog ponašanja u ovom regionu. Otkriće je iznenadilo naučnike, među kojima je i Ana Marija Garsija Segara sa Univerziteta Antofagasta u Čileu, koja je vodila istraživanje.

Ono što dodatno zapanjuje jeste način na koji su orke delile ulov. Posmatranje dronom otkrilo je porodični ritual: majka je držala ubijenog delfina kako bi mladunče moglo da ga ujede, pre nego što su se i odrasli mužjaci pridružili gozbi.

„Ovo podseća na porodične obede, slične onima kada ljudi dele hranu za stolom,“ rekla je Garsija Segara za ScienceAlert, dodajući da je ovo prvi put da su orke u Humbolt struji viđene kako love ovu vrstu delfina.

Ove orke, poznate kao grupa Menacho, slabo su istražene, i naučnici još uvek pokušavaju da utvrde da li su deo šire populacije ili poseban ekotip. Viđenja i analize ponašanja ukazuju da bi ove orke mogle biti slične onima sa Novog Zelanda i Argentine, poznate po lovu na morske lavove i kitove, što bi ukazivalo na veći raspon njihovih aktivnosti nego što se prethodno mislilo.

Istraživanje ima potencijalno važne implikacije za očuvanje orki. Iako orke trenutno nemaju zaštićeni status prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode (IUCN), sve veći broj dokaza o njihovoj lovnoj strategiji i složenom društvenom ponašanju ukazuje na hitnost pružanja zaštite. Naučnici upozoravaju da ljudske aktivnosti, poput ribolova, mogu ugroziti opstanak ovih fascinantnih predatora.

„Pronašli smo novorođeno mladunče u ovoj oblasti, što ukazuje na to da Humbolt struja nije samo lovište, već i područje za negu,“ dodala je Garsija Segara. „Moramo preduzeti hitne korake kako bi se zaštitila ova populacija orki i osigurala njihova budućnost.“

Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Marine Science, a ovo otkriće pruža dragocene uvide u život i navike ovih fascinantnih morskih predatora.