Borelj sa liderima Zapadnog Balkana: Dobrosusedski odnosi suštinski koraci ka integraciji u EU

Borelj sa liderima Zapadnog Balkana: Dobrosusedski odnosi suštinski koraci ka integraciji u EU

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj ugostio je u sredu na neformalnom sastanku u Njujorku lidere Zapadnog Balkana, među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako se navodi u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Žozep Borelj je tokom sastanka sa liderima Zapadnog Balkana koji je održan na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, istakao i da proširenje EU ostaje glavni prioritet.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku potvrdio je posvećenost EU podršci Zapadnom Balkanu na evropskom putu na sastanku koji je organizovao za lidere ovog regiona.

On je, kako se dodaje, istakao da je Zapadni Balkan sastavni deo budućnosti Evrope i naglasio značaj i snagu odnosa EU i Zapadnog Balkana, a ponovio je da je članstvo u EU na dohvat ruke, pod uslovom da se ključne reforme sprovode sa obnovljenim fokusom. Sastanak je bio i prilika da se, kako se navodi, „podseti na potrebu rešavanja postojećih bilateralnih sporova“.

„Visoki predstavnik Borelj je istakao značaj dobrosusedskih odnosa koji se postižu kroz dijalog i kompromis kao suštinske korake ka integraciji u EU. Lideri moraju da donesu hrabre, strateške odluke da unaprede svoje evropske težnje“, saopštio je EEAS. Borelj i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o važnosti jačanja otpornosti, naglašavajući potrebu za strateškim usklađivanjem sa EU kako bi se očuvala regionalna stabilnost. Istovremeno se u saopštenju objašnjava da ovakvo godišnje okupljanje odražava „posvećenost EU našem partnerstvu sa Zapadnim Balkanom – našim budućim državama članicama“.

Sastanak služi i kao povod za razmenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, mimo proširenja, o pitanjima globalne bezbednosti i stabilnosti. U saopštenju se napominje da je diskusija bila usredsređena na hitne geopolitičke izazove, a kako se navodi, „posebno na štetan uticaj ruske agresije na Ukrajinu i napore Kine da proširi svoj ekonomski uticaj“.

Pored Vučića, na sastanku su, kako se navodi u saopštenju, učestvovali premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova, potpredsednik Vlade Crne Gore za spoljne i evropske poslove Filip Ivanović, kao i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.