Tramp kaže da je Ukrajina „srušena“ i odbacuje njenu odbranu od ruske invazije

Tramp kaže da je Ukrajina „srušena“ i odbacuje njenu odbranu od ruske invazije

Bivši predsednik SAD Donald Tramp opisao je Ukrajinu sumornim i žalosnim izrazima u sredu, govoreći o njenom narodu kao o „mrtvom“, a o samoj zemlji kao o „srušenoj“, i dodatno pokrećući pitanja o tome koliko bi bivši predsednik bio spreman da ponovo bude izabran da popusti u pregovore o budućnosti zemlje.

Tramp je tvrdio da je Ukrajina trebalo da učini ustupke ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u mesecima pre ruskog napada u februaru 2022, izjavivši da bi čak i „najgori dogovor bio bolji od onoga što imamo sada“.

Tramp, koji je dugo kritikovao američku pomoć Ukrajini, često tvrdi da Rusija nikada ne bi izvršila invaziju da je on predsednik i da bi stavio tačku na rat ako bi se vratio u Belu kuću. Ali retko je tako detaljno raspravljao o sukobu.

Njegove izjave, na događaju u Severnoj Karolini, najavljenom kao ekonomski govor, dolaze nakon debate ovog meseca u kojoj je naglašeno odbio da kaže da li želi da Ukrajina pobedi u ratu. Tramp je u utorak hvalio hrabrost Rusije i njenog prethodnika Sovjetskog Saveza, rekavši da su ratovi „ono što oni rade“.

Bivši republikanski predsednik, ozloglašeni sklon omalovažavanju, počeo je svoje osuđivanje Ukrajine aludirajući na nedavnu kritiku ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na račun Trampa i potpredsednika Džej Di Vensa.

Zelenski, koji ove nedelje boravi u poseti SAD kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini UN, rekao je za Njujorker da je Vens bio „previše radikalan“ da je predložio Ukrajini da preda teritorije pod ruskom kontrolom i da Tramp „ne zna kako da zaustavi rat“. čak i ako misli da zna kako.”

Tramp je rekao: „To je nešto o čemu moramo brzo da razgovaramo, jer je predsednik Ukrajine u našoj zemlji i malo gadno vređa tvom omiljenom predsedniku, meni.

Tramp je Ukrajinu naslikao kao zemlju u ruševinama izvan glavnog grada Kijeva, kojoj nedostaje vojnika i gubi stanovništvo zbog ratnih smrti i susednih zemalja. On je postavio pitanje da li je zemlji ostalo još nešto za pregovaranje o okončanju rata.

„Svaki dogovor — najgori dogovor — bio bi bolji od onoga što imamo sada“, rekao je Tramp. „Da su napravili loš dogovor, bilo bi mnogo bolje. Malo bi odustali i svi bi živeli i svaka zgrada bi bila izgrađena i svaka kula bi starila još 2.000 godina.”

„Kakav dogovor možemo da sklopimo? Srušena je“, dodao je on. „Ljudi su mrtvi. Zemlja je u ruševinama.”

Zelenski iznosi Belu kuću o, kako on naziva, planu pobede u ratu, za koji se očekuje da će uključiti zahtev za korišćenje zapadnog oružja dugog dometa za napad na ruske ciljeve.

Dok je Ukrajina nadmašila mnoga očekivanja da će brzo pasti u ruke Rusije, brojčano nadjačane ukrajinske snage suočavaju se sa teškim bitkama protiv jedne od najmoćnijih armija sveta na istoku zemlje. Ukrajina je u sukobu izgubila petinu svoje teritorije i desetine hiljada života.

Tramp je za sukob okrivio predsednika Džoa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris, svog demokratskog rivala u novembru. Rekao je da je Bajden „sve podstakao“ obećavajući da će pomoći Ukrajini da se odbrani, a ne da je gura da ustupi teritoriju Rusiji.

„Bajden i Kamala su dozvolili da se to dogodi tako što su Zelenskog hranili novcem i municijom kakvu nijedna zemlja nije videla ranije“, rekao je Tramp.

Primetno je da Tramp nije napao Putinovo obrazloženje da je pokrenuo invaziju, samo je sugerisao da Putin ne bi započeo rat da je Tramp bio na vlasti. Za Putina je rekao: „On nije anđeo.