Opasna promjena ekosistema: Jadransko more pod uticajem ljudske aktivnosti

Opasna promjena ekosistema: Jadransko more pod uticajem ljudske aktivnosti

Da ste prestali da nadgledate morski život u Jadranskom moru sredinom 20. veka, izgledi bi bili obećavajući. Puževi i školjke koje love u potrazi za hranom rasli su se u izobilju nekoliko decenija tokom kasnih 1800-ih i ranih 1900-ih, što je dokaz živog i zdravog ekosistema.

Tada je pređen prag. Populacije i predatora i plena su naglo opale, au nekim slučajevima i potpuno nestale. Zamenila ih je obična korbulidna školjka (Varicorbula gibba), koja ima sposobnost da usporava metabolizam u nepovoljnim uslovima. Kad god paleontolozi pronađu obilje ove vrste u morskim fosilnim zapisima, to često znači da je okruženje koje su naselili bilo izazovno i neprikladno za druge organizme.

„Ova vrsta je postala bogatija i raste mnogo veća nego ranije jer ima manje predatora i manje konkurencije drugih vrsta“, rekao je Martin Zuschin, profesor paleontologije na Univerzitetu u Beču. On i njegove kolege iz Slovačke, Novog Zelanda, Austrije, Italije i Sjedinjenih Država objavili su studiju koja dokumentuje opadanje interakcije predatora i plena u Jadranskom moru.

Nalazi, objavljeni u časopisu Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, dodaju sve veći broj dokaza koji pokazuju da je ljudska aktivnost opasno destabilizovala morsko okruženje u regionu. Brz porast ribolova, koćarstva, oticanja hranljivih materija, uvođenje invazivnih vrsta i zagrevanje vode izazvane klimatskim promenama radikalno su promenili zajednice morskih životinja duž delova italijanskog poluostrva.

„Iz našeg istraživanja u severnom Jadranu možemo reći da je sastav vrsta u ovim sredinama mnogo jednostavniji nego što je bio. dok su druge vrste, poput hranilica depozita i životinja koje žive u sedimentu, postale u izobilju“, rekao je Zuschin.

Za poznatiji analog na kopnu, severni Jadran je u suštini postao morski ekvivalent golf terena, sa niskim biodiverzitetom i viškom hranljivih materija. Zuschin i njegove kolege su nekoliko godina proučavali propadanje Jadrana upoređujući organizme koji trenutno tamo žive sa fosilima onih koji su postojali prije dolaska ljudi u region.

Ova vrsta istraživanja, nazvana paleobiologija očuvanja, omogućava naučnicima da mere pad biodiverziteta i daju informisane preporuke o tome kako da obnove prirodna područja.

Autori aktuelne studije imali su retku priliku da odu korak dalje. Umesto da posmatraju samo opadanje broja jedinki i vrsta, oni bi mogli da utvrde da li je uticalo i na interakcije između vrsta. Ovaj zadatak je praktično nemoguć sa većinom tipova fosila.

Fizička oštećenja, poput tragova ugriza, mogu se koristiti za proučavanje drevnih sukoba između predatora i plena, ali paleontolozi retko pronalaze takve fosile, a kada to učine, može biti izuzetno teško odrediti vrstu životinje koja je nanela ranu.

Okruženje morskog dna je jedan od jedinih izuzetaka od ovog pravila. Dokle god postoje morski beskičmenjaci koji proizvode zaštitne spoljašnje školjke, postojali su predatori sa sposobnošću da ih probuše. Različiti morski puževi, crvi, pa čak i hobotnice, razvili su strukture za mlevenje i usitnjavanje školjki.

„Neki puževi imaju specijalizovane organe koji luče kiselinu kako bi omekšali kalcijum karbonat u školjkama. Ovo čini proces bušenja efikasnijim“, rekao je koautor Michal Kovalevski, Tompsonova katedra za paleontologiju beskičmenjaka u Muzeju prirodne istorije Floride.

Kružne rupe koje su ostavljene su vizit karta, koju naučnici koriste da kvantifikuju grabež.

Istraživači su uzeli uzorke iz dva regiona, jednog u severozapadnom Jadranu duž ušća reke Po i drugog u severoistočnom Tršćanskom zalivu. Na svakoj lokaciji izvlačili su jezgra sedimenta sa morskog dna koristeći dugačke, cilindrične cevi. Sediment u blizini vrha bio je mlađi i nedavno se nataložio na morsko dno nego sediment na dnu cevi.

Obe lokacije su pokazivale isti obrazac. Obilje grabljivica i plena, kao i učestalost bušenja rupa, ostali su dosledni sve do sredine 19. veka, kada su sva tri porasla. Zuschin kaže da je ovaj kratki prozor frenetične aktivnosti potpis iz ranih dana italijanske industrijalizacije.

„Umereno povećanje unosa hranljivih materija je dobro za ekosistem“, rekao je on.

Ali ovaj grejs period nije dugo trajao. Višak hranljivih materija u Jadranu podstakao je rast algi, koje su potonule na morsko dno kada su uginule. Bakterije koje su razgradile mrtve alge potrošile su veliki deo rastvorenog kiseonika u vodi, što je ugušilo obližnje morske organizme. Jednostavno je postalo previše i ceo sistem se srušio“, rekao je Zuschin.

Međutim, ovi periodi niske količine kiseonika, zvani eutrofikacija, nisu bili štetni za sve. Možda su bile korisne za običnu školjku, rekao je Kovalevski. „Oni su manje podložni nižim nivoima kiseonika od nekih svojih konkurenata i mogu se brzo razmnožavati.“

Čini se da i korbulidne školjke nisu omiljeni izvor hrane za grabljivice. Njihove školjke se povremeno nalaze sa rupama u njima, ali sa manjom učestalošću od drugih vrsta. S obzirom da im je jedino ograničenje koliko mogu da jedu, korbulidne školjke su uspevale u denudiranim vodama severnog Jadrana.

I još jedan problem vreba na horizontu. Klimatske promene zagrevaju Jadran, što znači da njegova voda postaje sve više slojevita. Ovo se dešava kada se sve toplija voda na vrhu manje meša sa hladnijom vodom ispod, ometajući protok kiseonika sa površine na niže dubine. U oblastima gde je eutrofikacija već problem, stvari će se verovatno pogoršati.

Ipak, kaže Zuschin, postoji razlog za optimizam. U toku su napori da se smanji količina zagađenja koja ulazi u reke Italije, a uzorci sa jedne lokacije u delti reke Po čak pokazuju mali porast učestalosti bušenja. Zuschin takođe upozorava da restauracija neće biti laka i da će biti sve teža što se duže bude odlagala.

„Degradacija životne sredine je izuzetno skupa. Ne možete je čak ni kvantifikovati, jer nešto što je nestalo što je imalo ogroman uticaj na kvalitet života ne može se objasniti u novcu.“