Naučnici pronašli korale sa tajnom koja bi mogla pomoći u očuvanju grebena

Naučnici pronašli korale sa tajnom koja bi mogla pomoći u očuvanju grebena

Korali, kao i ljudi, reaguju na stres na različite načine. Novo istraživanje pruža uvid u varijacije u toleranciji na toplotu među kolonijama iste vrste korala. Sa globalnim zagrevanjem okeana, ove razlike postaju ključne.

Nedavna studija otkriva promenljivu toleranciju na toplotu kod korala, što je od suštinskog značaja u svetlu čestih masovnih izbeljivanja grebena. Zabeleženi su peti događaj masovnog izbeljivanja koralnog grebena od 2016. godine, a to je bio rezultat najtoplije godine do sada.

Održavanje zdravlja koralnih grebena zahteva smanjenje emisija ugljenika. Dok se svet bori sa smanjenjem uticaja klimatskih promena, studije pokazuju da određene intervencije mogu pružiti vredno vreme korali da se prilagode toplijem okruženju.

Toplotna tolerancija korala se ispitivala merenjem njihovih reakcija na povišene temperature vode. Na primeru Acropora hiacinthus, otkriveno je da ova vrsta korala može biti ključna za očuvanje ekosistema.

Alge koje žive u tkivu korala pružaju hranljive materije i boju. Međutim, kada temperatura postane previsoka, korali izbacuju alge, što dovodi do izbeljivanja i gladi.

Istraživanje je obuhvatilo analizu više od 500 kolonija Acropora hiacinthus, što je omogućilo razumevanje varijacija u toleranciji na toplotu. Neki korali su potpuno izbeljeni na visokim temperaturama, dok drugi pokazuju minimalne posledice.

Studija je identifikovala korale otporne na toplotu na većini uzorkovanih grebena. Različiti faktori, uključujući genetski sastav i morske uslove, utiču na sposobnost korala da se nose sa toplotnim stresom.

Korali na severnom Velikom koralnom grebenu pokazuju veću toleranciju na toplotu u poređenju sa onima na jugu. Ovo otkriće je ključno za razumevanje adaptacije korala na klimatske promene.

Nalazi istraživanja ukazuju na potencijalne implikacije za obnovu grebena. Programi selektivnog uzgoja korala otpornih na toplotu mogu biti od vitalnog značaja za budućnost morskih ekosistema.

Daljnja istraživanja će se fokusirati na genetske razlike među korali i njihovu ulogu u toleranciji na toplotu. Ovo je ključno za uspeh programa selektivnog uzgoja u očuvanju koralnih grebena.

Smanjenje emisije gasova staklene bašte je imperativ za zaštitu koralnih grebena. Uz to, selektivni uzgoj korala može biti koristan dodatak u očuvanju ovih vitalnih ekosistema.