Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo lanac prodavnica sladoleda i apoteke povezane sa kartelom Sinaloa

Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo lanac prodavnica sladoleda i apoteke povezane sa kartelom Sinaloa

Američko ministarstvo finansija je nedavno izdalo saopštenje o sankcionisanju dva meksička preduzeća – lanca sladoleda i lokalne apoteke. Razlog za ove sankcije navodno leži u tome što su ova preduzeća koristila prihode od trgovine fentanilom za finansiranje operacija povezanih sa kartelom Sinaloa. Kancelarija za kontrolu stranih imovina Ministarstva finansija, agencija koja se bori protiv nezakonitih sredstava i pranja novca, navela je da su osobe koje su već bile optuživane za pranje novca osnovale lanac prodavnica sladoleda i slatkiša u državi Sinaloa.

Kartel Sinaloa je poznat po tome što koristi prihode od međunarodne trgovine drogom za osnivanje različitih preduzeća, poput lažnih operacija deljenja vremena, restorana i pranja novca. Pored lanca sladoleda, OFAC je takođe saopštio da je još jedna osoba otvorila apoteku i prodavnicu u severnoj državi Sonora koristeći prihode od droge.

U saopštenju je zamenik ministra finansija Voli Adejemo istakao da su predsednik Bajden i potpredsednik Haris posvećeni korišćenju svih raspoloživih sredstava u borbi protiv kartela koji distribuira fentanil i druge smrtonosne droge. Ove sankcije su usledile nakon nedavnih optužbi meksičkog predsednika da su Sjedinjene Američke Države delimično odgovorne za porast nasilja između kartela u kojem je život izgubilo najmanje 30 ljudi u Sinaloi.

Kartel Sinaloa je poznat po krijumčarenju fentanila u Sjedinjene Države, pri čemu koriste prekursorske hemikalije iz Kine i Indije za proizvodnju sintetičkog opioida. Ova droga godišnje uzrokuje oko 70.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD.

Prema saopštenju Ministarstva finansija SAD, Hesus Norberto Laranjaga Erera, poznat kao „El 30“, i Karla Gabrijela Lizaraga Sančez, osnovali su lanac sladoleda „Nieves i Paletas“ koristeći prihode od droge. OFAC je takođe naveo da su maloprodajna apoteka i prodavnica u Sonori povezane sa trgovcem drogom Hozeom Arnoldom Morganom Huertom, zvanim „Čačio“, dok njegov brat Huan Karlos Morgan Huerta, poznat kao „Kakajo“, nadgleda trgovinu drogom u pograničnom gradu Nogales.

Ministarstvo finansija SAD ističe da je ova akcija deo šireg napora vlade u borbi protiv globalne pretnje koju predstavlja trgovina nedozvoljenim drogama u Sjedinjenim Državama. U julu je predsednik Džo Bajden predstavio niz predloga koji imaju za cilj suzbijanje epidemije droge, uključujući pritisak na Kongres da usvoji zakon o registraciji mašina za štampanje tableta i tabletiranja, kao i poboljšanje kazni za krijumčare droge i trgovce fentanilom.