Srbija kasni s uvođenjem obavezne vojne obaveze, upozorava general Mojsilović

Srbija kasni s uvođenjem obavezne vojne obaveze, upozorava general Mojsilović

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, izjavio je da Srbija gubi dragoceno vreme u procesu uvođenja obavezne vojne obaveze, naglašavajući potrebu za jačanjem odbrambenog kapaciteta zemlje. U razgovoru za emisiju „Takovska 10“, general je istakao da se svakim danom gubi generacija mladih vojnika, te da bi se prvobitno regrutovali mlađi vojnici rođeni 2006. godine.

Redovno služenje vojnog roka je suspendovano 2011. godine, ali je proces reaktivacije jednostavniji, s obzirom na to da Vlada Srbije razmatra ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka. General Mojsilović ističe da je u poslednjih 14 godina u vojnu evidenciju uvedeno oko 280.000 potencijalnih vojnika koji nisu prošli obuku, što podiže starosnu granicu rezervnog sastava.

On je naglasio da je cilj da se mladi vojnici adekvatno obučavaju i postanu deo rezervnog sastava, kao i da se razmotri mogućnost moratorijuma na otplatu kredita za regrutovane. General je takođe podsetio na važnost uključivanja različitih zanimanja u vojsku, naglašavajući da postoji potreba za vojnicima koji ne zahtevaju obuku za oružje.