Žiofre: Kulturno nasleđe Srbije deo je evropskog kulturnog nasleđa

Žiofre: Kulturno nasleđe Srbije deo je evropskog kulturnog nasleđa

Nagradu „Heroji nasleđa“, koja je ove godine dodeljena Svetlani Spajić, Emanuele Žiofre vidi kao važan simbolički primer saradnje Srbije i EU. Ambasador Evropske unije u Srbiji izjavio je da EU smatra da je kulturno nasleđe Srbije deo evropskog kulturnog nasleđa.

U okviru Evropske nedelje mogućnosti u Beogradu, objavljeno je ime ovogodišnje dobitnice Nagrade „Heroji nasleđa“, a Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji rekao je u izjavi za Tanjug:

„Mi smo deo iste istorije, ponekad teške, ali delimo toliko stvari, iako su veoma različite i tu raznolikost treba da sačuvamo u Evropi. Srbija je deo našeg kulturnog nasleđa, evropske kulturne baštine.“

Žiofre je podsetio da je ovo treći put da EU zajedno sa Europa Nostra Srbija dodeljuje ovu nagradu pojedincima koji ličnim delovanjem pomažu u očuvanju ogromne kulturne baštine Srbije.

„Imamo mnogo nematerijalnog kulturnog nasleđa u smislu tradicije, pesama, istorije, koje treba čuvati. Izbor koji je doneo žiri bio je težak, ali mislim da zaista simbolizuje koliko je bogata istorija Srbije, koliko je ona deo naše zajedničke tradicije, a na svima nama, na EU, na građanima Srbije je da to sačuvamo“, naveo je Žiofre.

Kada je reč o drugim primerima saradnje Srbije i EU, Žiofre je istakao program vredan 22 miliona evra za očuvanje i promociju kulturnog nasleđa i turizma u Srbiji.

„Zajedno sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom turizma uradili smo veličanstven posao. Jedan od njih je i tvrđava Golubac. Radili smo u Feliks Romulijani na izgradnji info centra ovog prelepog rimskog mesta. Radimo da u Pimnici u istočnoj Srbiji obezbedimo neophodnu infrastrukturu za ljude, kako bi mogli da preurede ceo kraj. Ali radili smo i sa malim i srednjim preduzećima, čak i pojedincima na promociji turističke delatnosti“, rekao je Žiofre.

Žiofre je naveo da su iz EU ponosni na pomoć privrednicima tokom pandemije kovid 19, koju je nazvao teškim vremenom za svu turističku privredu u Evropi i u Srbiji.

„Dali smo im mini grantove da prođu kroz taj period i oni su zapravo uspeli, mnogi od njih, da prevaziđu poteškoće. Pomažemo u marketingu Srbije, u samoj Srbiji, ali i van nje, kako bi što više ljudi moglo da dođe i poseti ove prelepe istorijske znamenitosti Golupca, Pimnice. Takođe smo radili na rekonstrukciji Kraljevske vinarije u Topoli i mnogih drugih stvari u Donjem Podunavlju u istočnoj Srbiji“, naveo je Žiofre.