EU traži da odgovorni za napad u Banjskoj budu kažnjeni

EU traži da odgovorni za napad u Banjskoj budu kažnjeni

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas povodom obeležavanja godišnjice napada u Banjskoj da EU poziva nadležne da procesuiraju napadače.

Stano je u izjavi novinarima istakao da EU ponavlja svoj poziv za brzo kažnjavanje svih odgovornih.

„Ponovo ističemo našu posvećenost pravdi i odgovornosti. To nam je važno, mogu samo da ponovim da je još tada EU iskazala svoja očekivanja da svi oni koji su odgovorni za ovo budu privedeni pravdi. Zato pozdravljamo činjenicu da je prvi korak u ovom dugom procesu okončan najavom podizanja optužnice pre nekoliko nedelja i sada je u toku sudski postupak. Kada dođe do presude, imaćemo punu odgovornost. Pratimo i očekujemo presudu, pratimo pažljivo sudski proces na Kosovu, i kada budemo imali presudu, da su krivi ili nisu, reagovaćemo u skladu sa tim. To je bio veoma ozbiljan napad bez presedana i EU sve vreme ponavlja da mora doći do odgovornosti“.

On je dodao i da nema promene pozicije EU.

„U državama u kojima su vladavina prava i nezavisnost sudstva među najvažnijim principima, mi poštujemo neophodne sudske procedure. Prvi korak su istrage, optužnice su drugi, ali onda sud mora da saopšti ko je kriv a ko nije, na osnovu istraga i validnih dokaza. Naravno da se ne možemo mešati u taj proces. Možemo posmatrati i imati stav, ali na kraju mora doći do utvrđivanja odgovornosti. Sud je taj koji mora da odluči šta da radi i kako da se bavi optužnicama i odlučuje ko je kriv, a ko nije. EU je konstantno ponavljala svoja očekivanja – da se svi oni koji su sproveli taj napad moraju smatrani odgovornima i biti privedeni pravdi“, naglasio je.

Istakao je da EU očekuje da svi sarađuju u potpunosti i to se odnosi i na Srbiju. „Očekujemo da Srbija u potpunosti sarađuje oko ovog pitanja“, kaže.

On je prethodno na društvenoj mreži Iks (X) napisao da treba nastaviti sa naporima da se održi bezbednost i normalizuju odnosi Kosova i Srbije.