Istraživanje egzoplanete VASP-107b uz pomoć teleskopa Džejms Veb

Istraživanje egzoplanete VASP-107b uz pomoć teleskopa Džejms Veb

Međunarodna grupa istraživača, uključujući astronome sa Univerziteta u Arizoni, otkrila je uzbudljive nove informacije o atmosferi egzoplanete VASP-107b koristeći NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb. Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Astronomija prirode, pruža prvi dokaz o asimetriji istok-zapad u atmosferi egzoplanete, što može značajno promeniti naše razumevanje klime i atmosferskih dinamika na planetama izvan našeg solarnog sistema.

Egzoplaneta VASP-107b je slična veličini Jupiteru, ali ima samo desetinu njegove mase. Ova planetarna karakteristika rezultira nisku gustinu i relativno nisku gravitaciju, što čini njenu atmosferu naduvanijom nego što bi bila na drugim egzoplanetama slične mase. VASP-107b je plimno zaključana, što znači da uvek pokazuje istu stranu svojoj zvezdi, uzrokujući stalnu dnevnu i noćnu stranu.

Istraživači su koristili tehniku transmisione spektroskopije kako bi analizirali kako se svetlost zvezde menja dok planeta prolazi ispred nje. Ova tehnika omogućava astronomima da dobiju uvid u sastav atmosfere egzoplaneta. Marfi, glavni autor studije, istakao je da su prvi put direktno posmatrali asimetriju između istočne i zapadne hemisfere atmosfere egzoplanete dok je prolazila kroz svoj tranzit.

Otkrivanje asimetrije u atmosferi VASP-107b otvara nova pitanja o klimi i vremenskim obrascima na egzoplanetama. Razlike u temperaturnim i hemijskim svojstvima između hemisfera mogu uticati na atmosfersku dinamiku i procese koji se dešavaju na planeti. Istraživači su primetili da neki modeli nisu predviđali ovu asimetriju, što može značiti da imamo nova saznanja o mehanizmima koji oblikuju atmosfere egzoplaneta.

Marfi i njegov tim istakli su da su posmatranja iz svemira, poput onih koja je omogućio teleskop Džejms Veb, veoma precizna i daju bolji uvid nego posmatranja sa Zemlje. Teleskop je uspeo da odvoji signale sa istočne i zapadne strane atmosfere, omogućavajući istraživačima da bolje razumeju hemijske procese u atmosferi egzoplanete.

Istraživači planiraju dodatna posmatranja kako bi dublje istražili uzroke asimetrije u atmosferi VASP-107b. Ovo istraživanje može pomoći u razumevanju ne samo ovog egzoplaneta, već i drugih sličnih svetova.

„Prvi put smo u mogućnosti da zauzmemo mnogo lokalizovaniji pogled na ono što se dešava u atmosferi egzoplaneta“, rekao je Marfi, ističući značaj ovih nalaza za buduća istraživanja.

Nalazi o egzoplaneti VASP-107b naglašavaju kako napredne tehnologije poput teleskopa Džejms Veb mogu transformisati našu percepciju i razumevanje svemira. Ova istraživanja ne samo da otkrivaju nove detalje o egzoplanetama, već i otvaraju nove puteve za istraživanje fenomena koji oblikuju atmosfere ovih udaljenih svetova.