Bivši zvaničnik OceanGate-a svedoči pred Obalskom stražom u istrazi o imploziji podmornice Titan

Bivši zvaničnik OceanGate-a svedoči pred Obalskom stražom u istrazi o imploziji podmornice Titan

Amber Bej, bivši direktor administracije kompanije OceanGate, jedan je od ključnih svedoka na saslušanju koje sprovodi američka Obalska straža u okviru istrage o imploziji podmornice Titan, koja se dogodila u junu 2023. godine na putu ka olupini Titanika. Suosnivač kompanije OceanGate, Stokton Raš, bio je među petoro stradalih u ovoj nesreći.

Saslušanje, koje je deo šire istrage o uzrocima implozije, fokusirano je na probleme unutar kompanije i neobičan dizajn podmornice. David Lokridž, bivši operativni direktor OceanGate-a, svedočio je o neslaganjima sa Rašom, naglašavajući da je kompanija bila vođena profitom, a ne naukom. „Cilj je bio zarađivanje novca, a nauka je bila u drugom planu“, rekao je Lokridž.

S druge strane, Guillermo Sohnlein, suosnivač OceanGate-a, izjavio je da se nada da ova katastrofa neće zaustaviti istraživanje dubokih okeana. Sohnlein je naglasio da je Raš bio svestan rizika i izrazio želju da sam bude pogođen ako se nešto desi.

Obalska straža je ranije potvrdila da podmornica Titan nije prošla nezavisnu inspekciju pre incidenta, što je izazvalo kritike u istraživačkoj zajednici. Kompanija OceanGate je obustavila sve operacije nakon nesreće, a saslušanje, koje traje do petka, uključuje još nekoliko svedoka koji su blisko sarađivali sa kompanijom.

Titan je izgubio kontakt sa brodom za podršku Polar Prince 18. juna 2023. godine, a olupina podmornice pronađena je na dnu okeana, nedaleko od olupine Titanika. Niko od pet članova posade nije preživeo.