Kalifornija ograničila upotrebu pametnih telefona u školi

Kalifornija ograničila upotrebu pametnih telefona u školi

Školski okruzi u Kaliforniji će morati da usvoje pravila koja ograničavaju korišćenje pametnih telefona učenika prema novom zakonu potpisanom od strane demokratskog guvernera Gevina Njusoma. Ovaj zakon postavlja Kaliforniju kao poslednju državu koja se trudi da reguliše pristup mobilnim telefonima u školama sa ciljem smanjenja ometanja učenja i suočavanja sa uticajem društvenih medija na mentalno zdravlje dece. Slični zakoni su usvojeni u državama poput Floride, Luizijane i Indijane.

Prema Njusomu, ovaj zakon će pomoći učenicima da se fokusiraju na obrazovanje, socijalni razvoj i stvarnost oko sebe umesto na ekrane tokom školskog vremena. Međutim, postoje kritičari ovakve politike koji smatraju da ne bi trebalo da bude na nastavnicima da sprovode ograničenja. Takođe, postoji zabrinutost da bi pravila mogla otežati učenicima da potraže pomoć u hitnim situacijama ili da bi odluke o zabrani trebalo prepustiti individualnim školama.

Zakon zahteva od školskih okruga da usvoje pravila do 1. jula 2026. godine koja će ograničiti ili zabraniti korišćenje pametnih telefona učenicima na školskom terenu ili pod nadzorom školskog osoblja. Nakon toga, okruzi će morati da revidiraju svoje politike svakih pet godina.

Ovaj korak dolazi nakon što je Njusom 2019. godine potpisao zakon koji je školskim okruzima dao ovlašćenje da ograniče pristup mobilnim telefonima učenika. U junu je najavio ponovno bavljenje ovim pitanjem nakon što je američki generalni hirurg pozvao Kongres da zahteva oznake upozorenja na društvenim medijima zbog njihovog uticaja na mlade.

Neki roditelji izražavaju zabrinutost da bi zabrana mobilnih telefona u školama mogla da ih odvoji od dece u hitnim situacijama, ali zakon iz 2019. koji dozvoljava izuzetke za hitne slučajeve nije promenjen novim zakonom. Neki zagovornici ograničenja smatraju da je isključivanje telefona tokom aktivnih pucnjava bolje kako ne bi otkrili lokaciju učenika.

Nastavnici su primetili veće angažovanje učenika od kada je u Školskom okrugu Santa Barbare u potpunosti zabranjeno korišćenje telefona tokom časova u školskoj 2023-24. godini. Ovakve politike na nivou okruga ili države mogu pomoći u sprečavanju osećaja propuštanja zbog društvenih medija kod učenika.

Pre nego što je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona tokom časova u srednjoj školi Sater u Folsomu, učenici su bili zapaženi kako snimaju video sadržaje, učestvuju u TikTok izazovima i provode vreme za ručak gledajući onlajn sadržaj. Direktor MekFol ističe da je ova zabrana promenila kulturu škole tako da učenici više vremena provode u socijalnoj interakciji.

Nastavnica Harvi iz Školskog okruga Natomas ističe da su učenici sve više zavisni o tehnologiji kao alatu za učenje, posebno od pandemije COVID-19. Iako škole pružaju Chromebook računare za pristup onlajn materijalima, pametni telefoni postaju alternativa kada učenici zaborave svoje računare kod kuće.